Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
14 september 2023 13:00
Del på Facebook
FRISTENDE: Mocktails er et spennende alkoholfritt alternativ til brus og vann. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FRISTENDE: Mocktails er et spennende alkoholfritt alternativ til brus og vann. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Et stadig bedre utvalg av mocktails gjør det morsommere å velge alkoholfritt på byen. Også hjemme er det blitt lettere å lage en god mocktail, sier ekspert.

I sosiale medier florerer det med mocktails, vakkert dekorert med sesongens bær, frukter og friske urter.

Annonse
Annonse

Jenin Almasri er en av dem som har lagt sin elsk på de alkoholfrie drinkene.

– Jeg er muslim, så jeg drikker ikke alkohol. Andre kan ha andre grunner til å unngå alkohol. Uansett er det fint å ha et fancy alternativ til brus og vann. Det ser litt finere ut med mocktails, sier hun.

Mest på hverdager

Vi møter henne på Sumo, en asian fusion-restaurant i Bjørvika i Oslo. Bartender Radoslav Zhelev kan bekrefte at mocktails har blitt populært blant befolkningen generelt de seneste årene.

Han disker gladelig opp med seks varianter for å vise litt av bredden i utvalget: kiwi's refreshener, virgin porn star martini, virgin moscow mule, virgin raspberry coco loco, virgin sumo saketini og virgin raspberry mojito.

– Mocktails er et godt alternativ til cocktails. Vi selger mest av det i ukedagene. I helgene drikkes det hovedsakelig cocktails, forteller Zhelev, som har laget velsmakende drinker i 11 år.

– I en mocktail foretrekker folk ofte pasjonsfrukt eller bringebær. Farger og fine dekorasjoner er viktig, forklarer han.

Sumos regionsjef Mino Nedielka forteller at de fleste alkoholholdige drinkene på menyen kan gjøres om til mocktails.

– Vi lager for eksempel alkoholfrie versjoner av strawberry mojito, raspberry mojito og passionfruit mojito. Da tilføyer vi gjerne ekstra sukker, lime og litt mer sprite for å få tilnærmet lik smak. I tillegg har vi startet med espresso martini som er veldig god uten alkohol.

Oslo bedre enn Stockholm

På Sumo begynte de med mocktails under pandemien, da det ble innført skjenkestopp. Generelt er mocktailsutvalget i Norge bedre enn i Sverige, mener Jenin Almasri.

– Mannen min og jeg var nylig i Stockholm, og der var ikke utvalget like bra. I Oslo finner jeg best utvalg på Sumo og T. G. I Fridays.

Sammen med ektemannen tester hun mocktails i sosiale medier, men hun vil ikke gå så langt som til å kalle det en hobby.

– Vi synes bare det er koselig å gå ut for å ta en fin, alkoholfri drink. Et bra mocktailstilbud får nok mange til å føle seg inkludert, sier hun.

Almasri synes enda flere utesteder burde satse på mocktails.

– Jeg har hørt at bartendere lærer seg å lage mocktails før cocktails, for ikke å sløse med alkohol. Så de har egentlig kunnskapen de trenger, påpeker hun.

Så er tiden inne for å smake på et par av Radoslav Zhelevs drinker.

Kiwi's refreshener overrasker positivt.

– Sist jeg prøvde denne, hadde den mye mer agurksmak. Nå smaker den mer kiwi. Den er veldig god, faktisk.

Virgin raspberry coco loco er neste drink ut. Almasri kan avsløre at hun i utgangspunktet ikke er særlig glad i kokosnøtt.

– Denne var ikke så ille. Men veldig søt, da. Jeg er jo mer glad i de syrlige, sier hun og gir glasset videre til venninnen sin.

Gode råvarer

Arnt Steffensen er kokk og har lang fartstid som kjøkkensjef. Han har også skrevet flere bøker om god drikke – blant annet «Fredagsmocktail – Virgin Mojito og andre alkoholfrie drinker» som utkom i fjor.

Annonse
Annonse

Han forteller at det har blitt enklere å lage gode mocktails fordi det har kommet alkoholfrie versjoner av brennevin og martini på markedet

– Tidligere var man prisgitt mineralvann, brus og juice, men det er en grense for hvor spennende det kan bli. Det har skjedd veldig mye de siste årene. Man kan kanskje kalle det for en revolusjon innenfor ingredienser. Man får mer igjen for å velge alkoholfrie alternativer nå enn tidligere.

For å lage en god mocktail trenger man gode råvarer, påpeker Steffensen.

– Gode råvarer kan komme i form av frukt, juice, godt blandevann eller alkoholfri gin eller rom. Det finnes veldig mange gode alternativer av sistnevnte på Vinmonopolet. Det er nok mitt beste tips. Man kan også gå mer i dybden ved å lage egne fruktblandinger eller eksperimentere med kombucha-te. Man kan leke seg mye med te og kaffe, sier han.

Litt av hemmeligheten er ifølge Steffensen å sørge for at drinken ikke blir for søt.

– Mange har en tendens til å overkompensere når det ikke skal være alkohol i. Men man trenger ikke å overpynte eller lage et fruktfat i drinken, understreker han.

I sommer har det vært populært med espresso og tonic. Utover høsten tror Steffensen at de klassiske mocktailene vil stå sterkt – som brasiliansk caipirinha og gin and tonic, der man erstatter vanlig brennevin med alkoholfritt brennevin.

– De klassiske drinkene er enkle å få til, og man trenger ikke å planlegge så mye, sier han.

To mocktail-oppskrifter

La Paloma

Ingredienser

0,5 jalapeño (eller annen chili)
2 ss agavesirup (eller flytende honning)
0,75 dl ferskpresset grapefruktjuice
2 cl ferskpresset limejuice
soda

Framgangsmåte

Jalapeño kuttes i biter og moses i en shaker med sirupen og fruktjuicen. Ha i godt med isbiter, og rist det hele i 15 sekunder. Sil det så over i et longdrinkglass som er fylt med isbiter. Fyll opp med soda, og pynt med en skive grapefrukt.

Espresso Martini

Ingredienser

8 cl avkjølt espresso
4 cl sukkerlake
2 dråper vaniljeessens

Framgangsmåte

Espresso, sukkerlake og vaniljeessens shakes med isbiter i 15 sekunder og siles over i et cocktailglass. Det danner seg et fint skum som du kan pynte med et par espressobønner. Hvis du ønsker en liten sjokoladetouch, kan du fukte glasskanten med espresso og dyppe den i kakaopulver.

(Kilde: Boka «Fredagsmocktail – Virgin Mojito og andre alkoholfrie drinker»)

Mocktailens opprinnelse

Mocktails har eksistert omtrent like lenge som cocktails – som kom midt på 1800-tallet.

– Man så tidlig at det var et behov for alkoholfrie alternativer. Det dannet seg en avholdsbevegelse som var ganske aktiv inn mot 1900-tallet. Da var det mange kreative bartendere som så en mulighet for å lage velsmakende alkoholfrie alternativer, forklarer Arnt Steffensen.

De seneste årene har mocktailenes popularitet skutt ny fart.

– Det handler nok mye om helse, folk er mer opptatt av å leve sunt. Men det handler også om at næringsmiddelindustrien har kommet med vanvittig mange velsmakende alkoholfrie alternativer, mener Steffensen.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse