Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
30 august 2019 14:00
Del på Facebook
USUNN FORNUFT: Flytende lava er et vakkert og fascinerende naturfenomen, men verdt å holde på god avstand. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
USUNN FORNUFT: Flytende lava er et vakkert og fascinerende naturfenomen, men verdt å holde på god avstand. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix

Du trenger ikke reise til fjerntliggende himmelstrøk for å oppleve spektakulære vulkaner.

Mount Etna (Sicilia, Italia)

Mount Etna (3329 m.o.h) er ikke bare den høyeste aktive vulkanen på det europeiske kontinentet, men også en av klodens mest livlige. Så intens og regelmessig er den seismiske aktiviteten her på østkysten av Sicilia at området overvåkes året rundt av mer enn 120 målestasjoner og satellitter. Utbrudd skjer regelmessig rundt vulkanens fire hovedkratre, samt i flere sprekker og fordypninger langs fjellsiden. Med andre ord må du alltid ta høyde for at Etna blir avstengt i hektiske perioder.

Dessuten handler opplevelsen av Mount Etna om mer enn bare å nå toppen av krateret. Det omkransende landskapet er både vakkert og variert, fra månelignende sletter av stein og aske til frodige arealer for vinproduksjon. I tillegg har du den eldgamle og UNESCO-listede Catania, Sicilias neste største by, som er et utmerket utgangspunkt for å utforske vulkanen. Via guidede turer med firehjulstrekker kan Mount Etna lett oppleves på en dag.

Status: Aktiv

Siste utbrudd: 2015

Vanskelighetsgrad: Enkel til middels

Reisen dit: Norwegian har direkteruter fra Norge til Catania flyplass. Vulkanen kan både utforskes selvstendig og med guide. Ekskursjoner til toppen lar seg enkelt organisere fra Catania by.

Pico del Teide (Tenerife, Spania)

Hvis aktiviteten på Mount Etna blir i meste laget, vurder istedenfor et besøk til den «sovende» vulkanen Pico del Teide på ferieøya Tenerife. Merk: «Sovende» betyr ikke det motsatte av aktiv, men med 110 år siden forrige utbrudd kan du puste betydelig lettere på vei til den 3718 meter høye toppen.

Selv om Pico del Teide utgjør det høyeste punktet i Spania, er vulkanen en av de enkleste å oppleve på denne listen, takket være en taubane som frakter besøkende 1200 høydemeter oppover på bare åtte minutter.

Er du heldig med været, kan du oppleve et spektakulært fugleperspektiv over Tenerifes solbrente landskap, samt uforstyrret utsikt over atlanterhavsøyene La Gomera, La Palma og El Hierro. Billett til taubanen bør bookes i forkant, da du kan risikere et par times ventetid uten reservasjon i høysesongen. Billettene, samt guidede ekskursjoner til toppen av Pico del Teide, kan bestilles på www.volcanoteide.com

Status: Sovende

Siste utbrudd: 1909

Vanskelighetsgrad: Enkel

Reisen dit: Norwegian har direkteruter til Tenerife.

Beerenberg (Jan Mayen, Norge)

Det stemmer, vulkaner har vi også her i Norge. Den desidert største av dem, Beerenberg, ligger på den arktiske øya Jan Mayen. Navnet kan oversettes til «bjørneberg» på norsk, og stammer fra nederlandske hvalfangere som observerte isbjørner her tidlig på 1600-tallet. Det kraftigste utbruddet på Beerenberg i moderne tid skjedde i september 1970, og varte helt til januar påfølgende år. Det neste, 15 år senere, varte bare i litt over et døgn, men produserte hele 7 millioner kubikkmeter med lava. Til forskjell fra resten av vulkanene på denne listen krever en bestigning av Beerenberg mye tid, ressurser og planlegging. Du bør ha god erfaring med fjellklatring og brevandring i arktiske strøk, inkludert bruk av både stegjern, isøks og ski. Turselskapet Bergans Adventures organiserer seilturer til Jan Mayen fra Island. Neste planlagte bestigning av Beerenberg går fra midten av mai 2020. Les mer på www.bergansadventures.no

Status: Aktiv

Siste utbrudd: 1985

Vanskelighetsgrad: Krevende

Reisen dit: De fleste privatpersoner som ankommer Jan Mayen, gjør det med seilbåt. På øya bemanner Forsvaret en meteorologisk stasjon og en stasjon for radionavigasjonssystemet Loran C.

Ponta do Pico (Azorene, Portugal)

Europas kanskje vakreste stratovulkan (= kjegleformet vulkan) reiser seg dramatisk opp av Atlanterhavet og utgjør det høyeste punktet på øya med samme navn. Du trenger ikke være en garvet klatrer for å bestige vulkanen, men på grunn av fjellets nesten perfekte kjegleform oppleves den tre-fire timer lange turen som en eneste lang, kontinuerlig oppoverbakke. Denne kan være såpass krevende (spesielt i vintermånedene) at cirka en tredel av alle som prøver seg på en bestigning, snur underveis. Utsikten fra krateret, derimot, rettferdiggjør alt du investerer av både tid og melkesyre.

Været på Ponta do Pico er uforutsigbart, så ta med nok klær. Ved å følge de totalt 44 markørene på vei til toppen kan man fint bestige Ponta do Pico på egen hånd, men turen blir enklere sammen med en guide som kjenner til de mest effektive rutene gjennom de størknede lavastrømmene. Uansett må alle registrere seg på fjellstasjonen ved basen av vulkanen før bestigningen begynner.

Status: Sovende

Siste utbrudd: 1720

Vanskelighetsgrad: Middels til krevende

Reisen dit: Turen til Azorene og øya Pico er enkel å gjennomføre fra Norge, men innebærer et flybytte, for eksempel i Lisboa, London, Frankfurt eller Amsterdam.

Thrihnukagigur (Reykjavík, Island)

Til forskjell fra resten av vulkanene på denne listen er ikke Thrihnukagigur en vulkan du bestiger. Her har du i stedet en unik mulighet til å utforske innsiden av en sovende vulkan. Thrihnukagigur ble først oppdaget av huleforskeren Árni B. Stefánsson i 1974 og siden åpnet for turisme i 2012. Via en egen heis fra toppen av krateret fires besøkende trygt ned i det enorme «magmakammeret». Virker det i overkant risikabelt å utforske innsiden av en vulkan? Trøst deg med at Thrihnukagigur hadde sitt siste utbrudd for mer enn 4000 år siden, og at det ikke er noen tegn på at det vil skje igjen. Funfact: Etter at vulkanen ble åpnet for publikum, har flere rockemusikere spilt inn både plater og musikkvideoer her.

Status: Sovende

Siste utbrudd: Cirka 2000 f.kr

Vanskelighetsgrad: Enkel

Reisen dit: SAS, Icelandair og Norwegian har direkteruter fra Norge til Reykjavik. Å arrangere et besøk til Thrihnukagigur fra hovedstaden er enkelt. Les hvordan det gjøres på www.insidethevolcano.com

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse