fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
09 januar 2020 10:30
OPPGRADERT: Vaffel er en tradisjonsrik base for lekker topping med smak av sjokolade, brunost og bringebær. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
OPPGRADERT: Vaffel er en tradisjonsrik base for lekker topping med smak av sjokolade, brunost og bringebær. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

Vaffelen er grunnleggende koselig og nostalgisk. Med litt tilbehør blir den staselig også.

Vi liker å kose os her landet. Det er fyr i peisen, kakao etter tur i akebakken og taco på fredager. Og ikke minst er det nystekte vafler, selve signalet om at nå dere, nå skal vi jommen kose oss litt. Igjen.

Min personlige vaffelfavoritt er enkel og nystekt. Med ostehøvelen skaver jeg tykke skiver meierismør over den fortsatt varme vaffelen, så smøret får smelte og gi en rik, salt smak til den søte vaffelen. Vaffel nummer to spiser jeg gjerne med litt mindre smør, men med skiver av brunost. Den tredje vaffelen blir med rømme og syltetøy – aller helst rørt jordbærsyltetøy, det er bedre enn kokt.

Vaffelhjertet opplever vi gjerne som noe ikonisk norsk, men jernet med det rutete mønsteret – inspirert av bikakene i en bikube – er visstnok av gresk avstamming og skal ha aner helt tilbake til 1200-tallet. Det «moderne» vaffeljernet, strømløst og av støpejern tvers igjennom, men likevel i nær slekt med våre elektriske vaffeljern, ble oppfunnet av en amerikaner i 1869.

Så her er det ikke så mye nordmenn kan ta æren for. Likevel, vaffelen står sterkt som tradisjonsmat i Norge. For mange som flytter hjemmefra som unge voksne, er vaffeljern blant de første tingene man skaffer seg eller får i gave. Alle skjønner jo at hjemmelagde vafler kan hjelpe på hjemlengselen og savnet etter mor.

Ukas vaffeldessert er morsom å lage sammen med barn. La dem gjerne komme med kreative innspill til hva de skal toppes med! Det meste fra den søte delen av verden vil fungere godt. Om du vil gå får en mer stilsikker variant, vil jeg anbefale vaniljeis, ristede hasselnøtter og en salt smørkaramellsaus. En lettere og noe friskere versjon kan du lage om noen måneder, med rabarbra- og jordbærkompott som topping. Uansett, det viktigste er å kose seg året rundt og med jevne mellomrom.

Rømmevaffel med brunost, sjokoladeganache, bær og krem

Ingredienser (2 personer)

2 egg
2 ss sukker
3 dl seterrømme eller rørosrømme
200 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 dl melk
0,5 dl vann
smør til steking
1 liten kurv bringebær
1 dl kremfløte
2 ss sukker
75 g mørk sjokolade (58 til 64 % kakao)
2,5 dl kremfløte
30 g sukker
1 bit brunost

Fremgangsmåte

Pisk sammen egg og sukker, og sikt inn to tredeler av det tørre. Pisk så inn rømme, melk og vann, og sikt inn siste del av det tørre. Kle bollen med plastfilm, og la røra få svelle i cirka en time frø du steker vaflene.

Kok opp 2,5 dl fløte med 30 g sukker, og sett det til side. Tilsett hakket sjokolade, og rør til det har blitt en jevn og homogen masse. Nå kan denne blandingen enten bare oppbevares kjølig til den «setter seg» til en ganske kompakt sjokoladefudge, eller så kan du la den få sette seg og deretter piske den litt luftig før du bruker den – da oppleves den litt lettere og ikke fullt så mektig.

Pisk kremfløte med litt sukker til en lettpisket krem. Del bringebær i to.

Topp vaffelen med et fint «egg» av sjokoladen. Det gjøres med en spiseskje som er varmet opp i vann. Fortsett med litt pisket krem og bær, og riv til slutt over

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte