fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
30 januar 2020 10:30
PYNTET PUDDING: Chiapuddingen har fått selskap av sorbé, multer og marengs. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
PYNTET PUDDING: Chiapuddingen har fått selskap av sorbé, multer og marengs. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne puddingen blir best hvis dropper de dyriske ingrediensene.

Chiafrø har vært hyppig omtalt som superfrø med unik sammensetning av vitaminer, mineraler og omega 3. Som forbrukere bør vi huske på at frø og korn generelt er veldig sunt, og at det antakelig ikke vil gjøre noen særlig forskjell for oss om vi velger chiafrø framfor andre frø. Spesielt i lys av at chiafrø ofte er mye dyrere enn andre frø, bør vi være litt skeptiske til «superfrø»-omtalen – her kan det først og fremst være markedskrefter som er i sving.

Men om vi ser bort fra helsekostvinklingen, er chiafrø uansett veldig godt i mange retter! For meg er «over natten-grøt» med chiafrø en stor frokostfavoritt. For å lage en slik grøt legger man frø, korn eller gryn i melk, og lar blandingen svelle i kjøleskapet over natten. Om morgenen har miksen fått grøtkonsistens. Frø/korn/gryn er blitt så myke av å absorbere væske at de nesten virker kokte, men smaken er friskere enn av kokt grøt. Når chiafrøene absorberer væske, endrer de seg dessuten til bitte små gelékuler med en morsom tekstur.

Denne desserten er faktisk 100 prosent vegansk – og det var ikke med vilje en gang! Siden frøene jevner og tykner grøten, er det ikke nødvendig å bruke eggeplommer eller gelatin som ved en vanlig bakt pudding eller pannacotta. Og hva med melken? Jo, her foretrekker jeg faktisk å bruke søt mandelmelk i istedenfor vanlige meieriprodukter. Når det kommer til desserter spesielt, synes jeg veganske produkter er veldig gode. Det skader ikke at de er gode for samvittigheten i tillegg.

Chiapuddingen er utrolig rask og enkel å lage i seg selv. Den kan også være utgangspunkt for mange mer forseggjorte varianter. Om du topper den med hjemmelaget granola og litt knust mørk sjokolade, har du en luksuriøs helgefrokost. Eller du kan gjøre som i ukas oppskrift, der vi bruker puddingen som en base av smak, tekstur og fylde, og anretter den med multer og sorbé. Alt av sorbeer, iskremer, bær og frukt kan brukes her. Pass gjerne på at du får en kontrast i konsistensene ved å tilføre noe sprøtt til slutt – for eksempel nøttekrokan, marengs eller krutonger av sukkerbrød. Selv tenker jeg at puddingen er såpass «sunn» i utgangspunktet at jeg til og med har lov å toppe den med Pops, knust Smash, Kvikk Lunsj eller annen godis. Når det kommer til desserter, skal man jo ikke diskutere omega 3.

Chiapudding med multer og sorbé

Ingredienser (2 personer)

6 ss chiafrø
3,5 dl søt mandelmelk
1/2 ts kanel
2 ss fet kokosmelk
1/2 vaniljestang
2 ss honning
1 dl multer
1 lime
Sukker
Multesorbé, pasjonsfruktsorbé eller annen god is
Marengs eller noe annet sprøtt

Framgangsmåte

Rør inn honning i mandelmelken så den løser seg helt opp. Tilsett kanel og frøene fra en halv vaniljestang. Rør så inn chiafrøene. Ha blandingen over i en bolle, dekk den med plastfolie eller lokk, og la den stå i kjøleskapet over natten.

Når du tar ut bollen dagen etter, har den ofte satt seg til en veldig fast grøt. Rør inn kokosmelk til du har en jevn og fin grøt, juster eventuelt med mandelmelk om den er veldig fast. Legg grøten over i serveringsskåler eller glass, og sett den tilbake i kjøleskapet i noen timer så den får sette seg litt igjen.

Knus multer sammen med sukker, smak til underveis og rør bærene til en tykk kompott.

Riv limeskall på et fint rivjern. Legg det i en morter eller på skjærefjøla, tilsett rent sukker, og knus det sammen til et grønt, aromatisk sukker.

Topp grøten med de rørte bærene og en kule is. Dryss litt limesukker over, og avslutt med noe sprøtt, for eksempel marengs/pikekyss.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte