fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
05 mars 2020 10:30
VEL BEKOMME: Prøver du hvit pizza med steinsopp, kan det hende du har skaffet deg en ny yndlingsrett. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
VEL BEKOMME: Prøver du hvit pizza med steinsopp, kan det hende du har skaffet deg en ny yndlingsrett. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Hvit pizza er ikke fullt så vanlig som rød, men minst like godt.

«Pizza bianca» eller hvit pizza er min foretrukne pizzaversjon, enten jeg spiser ute eller hjemme. Her er variantene mange. Noen bruker en bechamelaktig saus, andre – meg inkludert – foretrekker rømme eller crème fraîche som tilfører en god syre til den fete, salte pizzaen. Fordelen med crème fraîche er at den tåler høy temperatur uten å sprekke.

Man kan gjerne lage en god hverdagsversjonen av denne pizzaen. Hverdagsversjonen er rett og stett uten steinsopp, som det kan være utfordrende å skaffe til veie. Men skal man lage min favoritt, med verdens beste pizzatopping til hvit pizza, finnes det ingen snarveier. Da må man ha steinsopp.

Det ideelle er så klart å følge sesongene, og bruke sopp om høsten. Men så er det jo slik at ikke alle år er gode soppår. Iblant er det lite steinsopp å finne, andre ganger bugner det på skogbunnen. Å ha steinsopp i fryseren er en god helårsløsning. Både til gryter, sauser og pizza er frossen steinsopp et bra alternativ når fersk sopp er utilgjengelig.

Bacon tilfører en komplementerende røyk- og saltsmak som passer veldig godt, men man kan også bruke andre typer kjøtt eller pølse. Man kan også holde pizzaen vegetarisk, for eksempel med litt flere typer sopp og gjerne noen lubne biter av purreløk.

Vil man gjenskape det røykte elementet til vegetarpizzaen, kan man prøve å røyke olivenolje. Fett binder seg nemlig lett til røykaromaen. Man setter bare en skål med olje i en røykbeholder, så får man en spennende røyket olje som kan brukes som topping på rike retter av fugl, ovnsbakte poteter og nykokte norske asparges: Oljen er også fin å lage majones på, nydelig til blant annet reker.

Hvit pizza med sopp og bacon

Ingredienser (2 personer)

1,5 dl lunket vann
0,25 dl olivenolje
1 ts tørrgjær
0,5 ss sukker
250 g pizzamel
1 ts salt
8 skiver godt bacon
0,5 boks crème fraîche
2 fedd hvitløk
0,5 fennikel
1 ss sitrontimian
150 g steinsopp
3 stenger grønnkål
1 fersk mozzarella
salt og olivenolje

Fremgangsmåte

Lag først pizzadeigen i en eltebolle: Bland sammen olje, vann, sukker og gjær, og visp det sammen til alt er oppløst. Tilsett siktet mel og salt, og elt deigen i 15 minutter i kjøkkenmaskinen på medium hastighet eller for hånd.

La deigen gjerne få heve seg cirka en time i romtemperatur, før du slår ut luften og deler den opp i emner, ruller dem til kuler og legger dem på brett. Dekk med plastfolie, og la deigkulene heve i kjøleskapet i 12–17 timer. Denne prosessen kan selvfølgelig sløyfes, men den gir en mye bedre deig og mer utviklet smak.

Bak ut pizzaen på benken med litt ekstra mel, så den ikke fester seg til benken. Du kan gjerne bruke bare hendene, uten kjevle.

Bland crème fraîche med finhakket hvitløk, og smak til med salt. Smør et tynt lag på pizzabunnen. Fortsett med skiver eller biter av fersk mozzarella, sopp, bacon, grønnkål og timian. Stek pizzaen i godt forvarmet ovn, gjerne på pizzaprogram som gir god undervarme. Pizzaen stekes til den er god og gyllen.

Topp med høvlet fennikelsalat som en god, frisk kontrast

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte