Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 april 2020 02:00
Del på Facebook

1954: Bill Haley & His Comets spilte inn «Rock Around the Clock» i Pythian Temple Studios i New York. Innspillingen skal ha gått unna på to takninger mot slutten av Haleys tilmålte studiotid, mens Sammy Davis jr. ventet rastløst i korridoren. Etter en noe treg klatring på hitlistene fikk låten sitt store gjennombrudd som lydspor til åpningssekvensen i filmen «Blackboard Jungle» i 1955. Singelen toppet amerikanske platebarometre i 8 uker, og har i ettertid figurert som en av flere kandidater til tittelen «rockens første plate». Sangen var skrevet i 1952 av Max C. Freedman og James E. Myers. Det ukjente bandet Sonny Dae and His Knights spilte den inn første gang i 1953, noen måneder før Haley, men utgivelsen vakte liten oppsikt. Singelen forble deres eneste plate.

1961: Romfartøyet «Vostok I» tok av fra rakettoppskytingsbasen Bajkonur i det daværende Sovjetunionen, og kosmonauten Jurij Gagarin ble det første mennesket i verdensrommet. Gagarin hadde vært levende interessert i luftferder og astronomi fra tidlige barneår. 21 år gammel tok han flysertifikat, og begynte på utdannelsen som jagerflypilot. I 1959 ble han plukket ut til å delta i det sovjetiske romprogrammet. Gagarin måtte gjennomgå et treningsopplegg som blant annet omfattet å sitte 24 timer i et fullstendig mørkt og lydtett rom – som en forberedelse til universets stillhet. Romferden om bord i «Vostok I» varte i 108 minutter. På det høyeste skal Gagarin og hans kapsel ha vært 327 kilometer over Jorden. Etter bragden ble Gagarin hedret med ordenen «Helt av Sovjetunionen». I 1968 fikk han en by oppkalt etter seg.

1988: «Babettes gjestebud» vant prisen i kategorien beste fremmedspråklige film under Oscar-utdelingen i Los Angeles, som den første danske filmen i historien. Filmen var regissert av Gabriel Axel og basert på en novelle av Karen Blixen. Fortellingen om den franske husholdersken Babette som vinner i lotteriet, og bruker hele gevinsten på å tilberede et festmåltid for en pietistisk menighet i Danmark, kom først ut på engelsk i 1950 under psevdonymet Isak Dinesen. Åtte år senere ga Blixen novellen ut på dansk i samlingen «Skjebneanekdoter». I den prisvinnende filmatiseringen spilte franske Stéphane Audran rollen som Babette. Danskene stakk også av med Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film året etter, da for Bille Augusts «Pelle Erobreren».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse