Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 april 2020 02:00
Del på Facebook
Händel og kong Georg I av Storbritannia i båt på Themsen, romantisk maleri av Edouard Jean Conrad Hamman (1819–1888)
Händel og kong Georg I av Storbritannia i båt på Themsen, romantisk maleri av Edouard Jean Conrad Hamman (1819–1888)

1742: Georg Friedrich Händels oratorium «Messias» hadde verdenspremiere i Dublin, på dagen fem år etter at komponisten var blitt rammet av slag. I tiden før han skrev verket skal Händel ha gjennomgått en dyp depresjon, og fryktet at hans kunstneriske åre var tørket inn for godt. Møtet med Charles Jennens’ libretto over bibelske emner fikk imidlertid kilden til å springe i ham på ny. Den da 56-årige Händel skrev verket i løpet av 24 maniske døgn i august og september 1741. Oratoriet skulle bli Händels mest kjente komposisjon, ikke minst takket være det mektige «Hallelujakoret» som avslutter verkets annen del. «Messias» er i dag et av de mest oppførte korverkene i verden.

1953: CIA startet forskningsprogrammet som fikk kodenavnet «MKULTRA». Det hemmelige prosjektet, som var igangsatt på ordre fra CIA-sjef Allen Welsh Dulles, skulle av kritikere bli omtalt som «CIAs tankekontrollprogram». Forskningen omfattet blant annet ulovlige eksperimenter med LSD på intetanende forsøkspersoner. Også virkningene av stoffer som heroin, morfin, meskalin og marihuana, samt av hypnose, ble studert og kartlagt gjennom lovstridige eksperimenter. Hensikten var å utvikle nye metoder for bevissthets- og atferdskontroll hos mennesker. Ifølge Wikipedia skal virksomheten ha foregått ved 80 ulike institusjoner i USA, hvorav mer enn halvparten var skoler og universiteter. Programmet ble avviklet i stillhet i 1973. Avsløringer i New York Times i 1974 førte til skarp kritikk av CIAs virksomhet.

1985: Pressefotografen Hans Runesson tok det berømte bildet av kvinnen som denger løs på nynazister med håndvesken sin. Hendelsen fant sted under en demonstrasjon som Nordiska rikspartiet, opprinnelig Sveriges nationalsocialistiska kanpförbund, holdt i Växjö. Bildet sto på trykk i avisen Dagens Nyheter og ble kåret til Årets bilde i Sverige. I 2014 laget kunstneren Susanna Arwin en bronsestatue i miniatyr basert på bildet. En periode var det planer om å reise en statue i helfigur av den håndveskesvingende kvinnen i sentrum av Växjö. Prosjektet utløste nasjonal debatt i Sverige, og det ble blant annet innvendt at et slikt monument kunne bli tolket som en oppmuntring til voldelige aksjoner. Planene om en statue av «Tanten med väskan» ble til slutt skrinlagt.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse