Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Interiøret i Crystal Palace i London under den store utstillingen i 1851. Foto: J. McNeven / Wikimedia Commons
Interiøret i Crystal Palace i London under den store utstillingen i 1851. Foto: J. McNeven / Wikimedia Commons

1851: Den første verdensutstillingen åpnet portene i London. Ideen om å holde gigantmønstringer av arkitektur, teknikk, kunst og industriprodukter var lånt fra Paris, og ble snart plukket opp av andre byer. Blant de mange minneverdige verdensutstillingene som fulgte var Paris’ egen ved 100-årsjubileet for revolusjonen i 1889, som omfattet Eiffeltårnet, og 400-årsmarkeringen av Columbus’ ankomst til Amerika i Chicago i 1893. London-utstillingen i Hyde Park i 1851 foregikk i det mektige Krystallpalasset, en 92.000 kvadratmeter stor bygning av glass og støpejern tegnet av gartneren og drivhusarkitekten Joseph Paxton. 6 millioner mennesker så utstillingen i løpet av det snaue halvåret den var åpen. Besøkstallet tilsvarte en tredel av datidens befolkning i Storbritannia.

1960: Et amerikansk spionfly av typen U2 ble skutt ned over Sovjetunionen. Hendelsen markerte starten på den diplomatiske krisen som fikk navnet U2-affæren. Amerikanerne hevdet hardnakket at flyet var et forskningsfly, og nektet for å ha krenket sovjetisk luftterritorium med overlegg. Khrusjtsjov svarte med å annonsere at sovjeterne hadde «forskningsflyet» i sin varetekt. De hadde også tatt piloten til fange, og fremkalt bildene som var tatt med flyets spionkamera. U2-flyet hadde vært på vei til flybasen i Bodø da det ble skutt ned. På et tidspunkt antydet sovjeterne at Bodø kunne bli mål for atomvåpen hvis ikke trafikken med amerikanske spionfly opphørte. Episoden satte skrekk i det norske folk, og førte til økt spenning mellom USA og Sovjetunionen.

1979: To personer kom alvorlig til skade da en høyreekstremist kastet en bombe inn i 1. mai-toget i Oslo. Noen timer tidligere var en politimann blitt kvestet da en lignende bombe gikk av ved en uterestaurant. Gjerningsmannen ble identifisert som Petter Kristian Kyvik, en 19 år gammel befalsskoleelev som var medlem av Norsk Front. Det nynazistiske partiet Norsk Front var dannet i 1975. Ifølge Store norske leksikon hadde partiet nær tilknytning til miljøet av gamle NS-medlemmer som samlet seg rundt organisasjonen Institutt for okkupasjonshistorie og avisen Folk og Land. På det meste skal Norsk Front ha hatt 1400 medlemmer. Partiformann Erik Blücher (internt titulert som «fører») ble siktet for medvirkning til bombeaksjonene i Oslo, men siktelsen ble senere frafalt. Aksjonene på 1. mai bidro til et sterkt mediefokus på Norsk Front og andre nynazistiske bevegelser i Norge. Sommeren 1979 erklærte Blücher partiet for oppløst.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse