Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Ellen Church. Foto: Wikimedia Commons
Ellen Church. Foto: Wikimedia Commons

1914: Jubileumsutstillingen i Kristiania åpnet i Frognerparken, som en storstilt markering av hundreårsdagen for Norges grunnlov. Inspirert av de såkalte verdensutstillinger som var på moten over hele Vesten, var utstillingen en mønstring av norsk landbruk, industri, arkitektur og samfunnsliv. Ca. 200 bygninger ble reist på utstillingsområdet. Blant de mest imponerende var Maskinhallen sør for dammene, Industrihallen for enden av broen, og den monumentale Hovedrestauranten med fløyer på hver side av Frognerelva. Utenfor det egentlige utstillingsområdet, omtrent der tennisbanene ligger i dag, var en fornøyelsesavdeling med bl.a. karuseller, pariserhjul, lilleputtjernbane og en «Kongolandsby» befolket av 80 innleide afrikanere. 1,4 millioner mennesker besøkte utstillingen i løpet av de fem månedene den varte.

1930: Den 25-årige sykepleieren Ellen Church gikk om bord i et passasjerfly i Oakland, som den første av åtte kvinner hyrt inn av flyselskapet United Airlines for å berolige passasjerer under flyreiser. Church ble dermed historiens første flyvertinne. Ideen med «vertinner» som en del av besetningen under flyreiser ble så godt mottatt at den omgående bredte seg til andre flyselskaper. Kravene til de såkalte «sky girls» var imidlertid steile. Ikke bare var det forventet at de ved behov hjalp til med drivstoffylling, bagasjestuing og dytting av parkerte fly når de skulle på plass i hangarene. Ifølge reglementet i United Airlines måtte kvinnene være sertifiserte sykepleiere, single, maks 25 år gamle, mindre enn 52 kilo tunge og ikke høyere enn 163 cm.

1940: Nylonstrømpen ble lansert i USA. Det er anslått at 780.000 par ble solgt i løpet av den første dagen nyheten var i salg, og 64 millioner før året var omme. Kunststoffet nylon var utviklet ved den kjemiske fabrikken Du Pont i et forsøk på å erstatte den dyre og lite slitesterke silkestrømpen. I februar 1942 måtte fabrikken stanse produksjonen av strømper for å vie seg til den stadig mer krevende krigsindustrien. Stansen utløste strømpepanikk («stocking panic») blant amerikanske kvinner, og nylonstrømper nådde astronomiske priser på svartebørsen. På sensommeren 1945 annonserte Du Pont at fabrikken hadde gjenopptatt produksjonen av strømpene. Fabrikken klarte likevel ikke å betjene mer enn en brøkdel av etterspørselen, noe som førte til slåsskamper («nylon riots») og uendelige køer foran varemagasinenes strømpedisker.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse