Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 juli 2020 02:00
Del på Facebook
Triumfbuen. Foto: Benh LIEU SONG / CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Triumfbuen. Foto: Benh LIEU SONG / CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

1836: Triumfbuen i Paris ble innviet. Den 50 meter høye kolossen for enden av Champs-Élysées var opprinnelig bestilt av Napoleon i 1806, som en markering av den franske hærens seier over russisk-østerrikske styrker i slaget ved Austerlitz året før. Byggearbeidene trakk imidlertid ut, og stanset helt opp etter Napoleons fall i 1815. Først i 1833 besluttet kong Ludvig Filip at byggverket skulle fullføres. I 1840 ble de oppgravde levningene av Napoleon, på vei til sitt siste hvilested i Invalidedomen, ført gjennom buen i en vogn trukket av seksten svarte hester. Triumfbuen anses i dag som et monument over alle som har kjempet og falt for Frankrike. Den ukjente soldats grav ble anlagt ved foten av buen i 1920.

1981: Prins Charles av Wales giftet seg med Lady Diana Spencer i St. Pauls katedral i London. 3.500 personer overvar seremonien i kirken, som ble ledet av erkebiskopen av Canterbury. Omkring 750 millioner mennesker fulgte seansen på TV. Brudeparet var tydelig preget av stundens alvor. Under utvekslingen av bryllupsløfter foran alteret kom Diana i skade for å stokke rekkefølgen på brudgommens navn, og tiltalte ham som «Philip Charles Arthur George» i stedet for «Charles Philip Arthur George». Charles på sin side erklærte at han tilbød sin brud «thy goods» i stedet for «my wordly goods». Det vakte også oppsikt at brudens tradisjonelle forsikring om å adlyde ektemannen («obey») var utelatt fra bryllupsløftene etter parets eget ønske.

1983: Den spanske filmskaperen Luis Buñuel døde i Mexico, 83 år gammel. Buñuel gjorde seg først bemerket i 1929 med den surrealistiske kortfilmen «Den andalusiske hund», som han laget sammen med maleren Salvador Dalí. Det uvirkelige og drømmeaktige ved filmen var kvaliteter som kom til å gå igjen i hele Buñuels produksjon. I sin selvbiografi skriver Buñuel: «Jeg elsker drømmer. Hver natt oppstår milliarder på milliarder av bilder, som innhyller jorden i en kåpe av tapte drømmer. Jeg tror at filmen har en form for hypnotiserende makt på publikum.» Blant Buñuels mest kjente filmer er «Samfunnets stebarn» (1950), «Dagens skjønnhet» (1967, med Catherine Deneuve i hovedrollen), «Begjærets dunkle mål» (1977) og «Borgerskapets diskrete sjarm». Sistnevnte vant Oscar-pris for beste utenlandske film i 1972.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse