Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 september 2020 02:00
Del på Facebook
Planleggingen av «Operasjon Himmler». Fra venstre: Franz Josef Huber, Arthur Nebe, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich, Heinrich Müller. Foto: Wikimedia Commons
Planleggingen av «Operasjon Himmler». Fra venstre: Franz Josef Huber, Arthur Nebe, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich, Heinrich Müller. Foto: Wikimedia Commons

1875: Forfatteren Edgar Rice Burroughs ble født i Chicago. Han huskes fremfor alt for eventyrfiguren Tarzan, som han skrev 24 romaner om gjennom nærmere fire tiår. Den første («Tarzan of the Apes») ble trykt i et magasin i 1912 og kom i bokform to år senere. Burroughs var, som mange såkalte pulp-forfattere, uhyre produktiv. Parallelt med bøkene om Tarzan skapte han blant annet en fantasyserie med handling på Mars, og en annen som foregikk på Venus. Hans samlede produksjon skal bestå av omkring 80 bøker. Burroughs bodde på Hawaii da japanerne angrep Pearl Harbor i 1941, og i en alder av 66 år skaffet han seg engasjement som krigsreporter. Han ble dermed en av USAs eldste krigsreportere gjennom alle tider. Edgar Rice Burroughs døde i 1950.

1939: Tyskland angrep Polen i de tidlige morgentimene, og 2. verdenskrig begynte. I timene forut for invasjonen hadde personell fra SS iscenesatt et polsk angrep på Tyskland for å rettferdiggjøre det tyske overfallet. Det fingerte angrepet bar navnet «Operation Himmler» etter SS-sjef Heinrich Himmler, og besto i om lag tjue separate aksjoner langs den polsk-tyske grensen. Blant disse var et anfall mot en tysk tollstasjon og en tyskspråklig radiostasjon i byen Gliwice. For å gjøre skuespillet mest mulig troverdig, ble likene av konsentrasjonsleirfanger ikledd polske uniformer etterlatt på flere av aksjonsstedene. Adolf Hitler fullbyrdet bedrageriet da han i en tale i Riksdagen samme dag erklærte at Polen i nattens løp hadde angrepet Tyskland, men at det «fra kl. 05.45 er blitt skutt tilbake». Han forsikret: «Fra nå av vil bombe bli gjengjeldt med bombe.»

1973: 35 mennesker mistet livet i en pyromanbrann på Hotel Hafnia i København. Politiet slo raskt fast at brannen var påsatt, men det skulle gå mange år før gjerningsmannen ble pågrepet. Sju år etter brannen, i 1980, ble en 15-årig jente funnet kvalt og voldtatt på øya Fanø utenfor Esbjerg. Dansk politi så på det tidspunktet ingen forbindelse mellom de to forbrytelsene. Først i desember 1985, da den psykisk utviklingshemmede Erik Solbakke Hansen ble tatt på fersk gjerning i å tenne på et togsett nord for København, fikk de to sakene sin oppklaring. Foruten Hafnia-brannen og Fanø-drapet tilsto Hansen å ha påsatt 30 branner i og omkring København. Av forklaringene hans framgikk det at motivet for ildspåsettelsene var av seksuelt. Ettersom ytterligere to liv var gått tapt i de andre brannene, steg tallet på mordofre til 38. Erik Solbakke Hansen er den massemorderen i dansk historie som har tatt flest liv.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse