Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 september 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1818: Kong Karl Johan ble kronet i Nidarosdomen. Kroningen var den første i Norge siden Kristian IIs i Hallvardskatedralen i Oslo 304 år tidligere, i 1514. Kroningsferden hadde begynt 25. august, og reiseruten for kongens følge på 37 personer og 91 hester gikk blant annet gjennom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Vel fremme i Trondheim ble kongen innkvartert i Stiftsgården. Ifølge kongehusets nettsider hadde de norske kronregaliene gått tapt på 1500-tallet, men Karl Johan løste problemet ved selv å bekoste ny krone og annet nødvendig utstyr. Under seremonien satte Den norske kirkes primas, biskop Frederik Julius Bech, kronen på kongens hode. 11. mai samme år var Karl Johan blitt kronet til konge av Sverige i Storkyrkan i Stockholm.

1936: Verdens siste pungulv døde i Hobart Zoo på Tasmania. Dyret ble også kalt tasmansk tiger, men hadde ingen forbindelse til katteslekten. Av utseende kunne den minne om en hund eller hyene, med mørke, sebralignende tverrbånd over ryggen og bakparten. Pungulven skal være den største kjøttetende pungdyrarten som har levd på jorda i historisk tid. Dyret har trolig vært utbredt i Australia, men var allerede utryddet på det australske fastlandet da den britiske koloniseringen begynte. Imidlertid hadde en relativt stor bestand klort seg fast på Tasmania. Pungulven var en notorisk sauedreper, og etter at det ble innført skuddpremie på dyret i 1830 sank antallet raskt. Det antas at en virussykdom også bidro til artens utryddelse. Et av de få utstoppede eksemplarene som finnes av pungulven kan sees på Naturhistorisk museum i Oslo.

1978: Trommeslageren i The Who, Keith Moon, døde i London. Dødsårsaken var ifølge Wikipedia en overdose av medikamentet klometiazol. Moons appetitt på alkohol og narkotiske stoffer var legendarisk. Allerede under turneen med albumet «Quadrophenia» i 1973 kollapset han på scenen i USA, med den følge at en 19 år gammel hobbytrommeslager ble hentet opp fra salen for å fullføre konserten med bandet. Moon var også av dem som levde ut rock ’n roll-myten ved å rasere hotellrom. Fremfor alt blir han likevel husket som en unik musiker med en rastløs, improvisatorisk spillestil som har inspirert utallige trommeslagere, fra Dave Grohl i Nirvana til Brann Dailor i metalbandet Mastodon. I 2011 kåret magasinet Rolling Stones lesere Keith Moon til den nest beste trommeslageren i rockens historie, bare slått av Led Zeppelins John Bonham.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse