Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 februar 2021 02:00
Del på Facebook

1654: 20 år gamle Karen Lauritzdatter døde av byllepest i København. Hun var det første kjente offeret for et pestutbrudd som skulle ta livet av en firedel av byens 35.000 innbyggere innen året var omme. «Pestsmitten tager mere og mere overhånd, næppe en gate i byen er fri for smitte,» skrev legen og professoren Ole Worm i juli måned. «Der kommer svulster og bylder og mod slutningen sorte og gustne pletter.» Worm selv bukket under for sykdommen 31. august. Det voldsomme pestutbruddet i København var et av flere som herjet i Europa på midten av 1600-tallet. Christiania og Østlandet ble rammet høsten 1654. I 1665 brøt en hissig byllepest ut i London og drepte 100.000 mennesker i løpet av 18 måneder. Utbruddet har gått inn i historien som «The Great Plague of London».

1825: Thomas Bowdler døde i Wales. Bowdler var utdannet lege, men huskes fremfor alt for sitt utrettelige arbeid med å sensurere litterære klassikere. Sammen med søsteren Harriet ga han i 1808 ut «The Familiy Shakespeare», en samling Shakespeare-verker som var «vasket» for alle tilløp til bannskap, blasfemi, seksuelle referanser og annet som etter Bowdler-søsknenes mening var upassende som familielesning. Ikke bare ord, men hele skikkelser (som den prostituerte Doll Tearsheet i «Henry IV») kunne bli ofret på tekkelighetens alter. Utgavene ble svært populære, og en utvidet versjon kom ut i 1818. Bowdler-navnet har siden gått inn i språket som et uttrykk for prippenhet. Ordet «bowdlerisation» er i dag en betegnelse på moralsk hvitvasking av kunstneriske uttrykk.

1920: Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti (NSDAP) ble grunnlagt i München. Forløperen Det tyske Arbeiderparti (DAP) var blitt stiftet i 1919 av den sterkt høyreorienterte og antisemittiske jernbanemekanikeren Anton Drexler. NSDAP regnet sin historie fra den dagen Adolf Hitler leste opp et nytt, 25 punkts partiprogram foran 2000 tilhørere i festsalen over ølhallen Hofbräuhaus am Platzl i München. Punkt to i partiprogrammet var et krav om at Versaillestraktaten skulle annulleres. Punkt fire gikk inn for at bare personer av germansk blod og avstamning – og dermed ikke jøder – skulle ha anledning til å bli borgere av riket. Et innslag i mer sosialreformatorisk retning var punkt 16, som krevde at de store varehusene skulle nasjonaliseres, og lokalene leies ut til små virksomheter for en billig penge.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse