Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 april 2021 02:00
Del på Facebook

1758: Gjetergutten Kristen Pedersen ble den siste i Norge til å henrettes for sodomi. 17-åringen var tiltalt for to tilfeller av «omgjengelse imot naturen ved beblandelse med en ku» mens han gjette buskapen ved Randesund utenfor Kristiansand. Tiltalen hvilte på vitneutsagn fra to budeier og Pedersens egen tilståelse. Straffen for gjeterguttens forbrytelse var døden «ved bål og brann», ifølge gjeldende dansk-norsk lov. I praksis skulle den foregå ved kvelning og deretter brenning av den døde. Påtalemyndigheten erkjente under rettssaken at 17-åringen nok ikke hadde vært klar over at handlingene hans kvalifiserte til dødsstraff, men dommen ble likevel stående. Dermed gikk Kristen Pedersen også inn i norsk rettshistorie som den siste til å brennes på bålet. Fra 1760 ble dødsdommer eksekvert ved halshogging.

1949: 12 vestlige land undertegnet Atlanterhavspakten i Washington, og grunnla forsvarsalliansen North Atlantic Treaty Organization (Nato). Signaturlandene var USA, Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Island, Italia, Luxembourg, Nederland, Norge, Portugal og Storbritannia. Bakgrunnen for inngåelsen av pakten var en sviktende tillit til at FN var et egnet redskap til å opprettholde sikkerhet og fred. Natos første generalsekretær, britiske Lord Ismay, uttalte at organisasjonens målsetting var «å holde russerne ute, amerikanerne inne og tyskerne nede». Sentralt i Atlanterhavspakten står artikkel 5, som slår fast at et væpnet angrep på en eller flere av de tilsluttede statene er å betrakte som et angrep på dem alle.

1968: Fredsprisvinneren og borgerrettsforkjemperen Martin Luther King jr. ble skutt og drept på en balkong utenfor Lorraine Motel i Memphis. James Earl Ray, en hvit segregasjonstilhenger på flukt fra fengsel, ble pågrepet og dømt for attentatet. Nyheten om Kings død utløste opptøyer i 110 amerikanske byer. 300.000 sørgende fulgte båren hans til graven. I tråd med enkens ønske fikk King selv forrette i sin egen begravelse. Det skjedde ved at et opptak av hans berømte «tamburmajortale» fra to måneder tidligere ble avspilt under seremonien. I talen erklærer King at han ikke ønsker å bli husket for de æresbevisningene han mottok, eller det han omtaler som «andre overfladiske ting». I stedet ber han om å bli husket som en tamburmajor for fred, rettferdighet og rettskaffenhet. Martin Luther King jr. ble 39 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse