Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 april 2021 02:00
Del på Facebook

1815: Det største vulkanutbruddet i historisk tid inn inntraff på øya Sumbawa i Indonesia. Vulkanen Tambora hadde vært ansett som sovende gjennom flere hundre år, men da den våknet til liv om formiddagen 10. april 1815, var det med et utbrudd som drepte 10.000 mennesker og begravde det lille kongedømmet Tambora fullstendig. Det antas at ytterligere 80.000 øyboere døde av sult og sykdom i kjølvannet av det fem dager lange utbruddet. Vulkansk svevestøv la seg som et slør over hele den nordlige halvkule og fikk temperaturene til å synke i Nord-Asia, Europa og Nord-Amerika, mange steder med sviktende avlinger og hungersnød som følge. Tamboras utbrudd var trolig også årsaken til at sommeren året etter ble en av de kaldeste i menneskehetens nyere historie. 1816 har gått inn i erindringen som «Året uten sommer».

1912: Titanic la fra kai i Southampton. Allerede få minutter etter avgang ble skipet rammet av en nestenulykke som kunne ha endret historiens gang. Den 269 meter lange giganten skapte store bølger havnebassenget, noe som fikk det fortøyde passasjerskipet SS City of New York til å slite seg fra trossene og drive i retning Titanic . Kaptein Edward Smith oppfattet situasjonen og ga ordre om full revers. Titanic skal ha unngått kollisjonen med ca. en meters klaring, til lettelse for de 2224 personene om bord. Hendelsen førte til at skipet ble forsinket med en halv time. Titanic seilte så innom Cherbourg i Frankrike og Queenstown i Irland for å slippe av og på passasjerer, uten uhell eller episoder av noen art. Deretter ble kursen satt for New York. Om lag tre og et halvt døgn etter avgangen fra Southampton forliste Titanic i Nord-Atlanteren.

1954: «Grosserer Oscar Mathisen døde plutselig i går, vel 65 år gammel. Med ham er en av de aller største idrettsmenn Norge har fostret gått bort.» Slik lød Aftenpostens meddelelse om skøytekongens brå dødsfall 10. april 1954. Bak de nøkterne ordene lå en tragedie som bare Dagbladet valgte å omtale på trykk. I kretsen rundt Mathisen var det en kjent sak at hans kone Sigrid var mentalt syk. Mathisen hadde motsatt seg at hun skulle innlegges på institusjon og insistert på selv å pleie henne hjemme. Mandag 12. april fikk oslopolitiet melding om at ingen av ektefellene var sett på flere døgn. Da politiet aksjonerte mot parets hjem i Bogstadveien 37, fant de fru Sigrid Mathisen død på gulvet. Mathisen selv satt livløs i en stol med en pistol i hånden. Oscar Mathisen huskes som verdens største skøyteløper gjennom alle tider.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse