Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1904: Den spanske maleren Salvador Dalí ble født i Catalonia. Med sine originale og drømmeaktige motiver ble han en av de fremste eksponentene for surrealismen i malerkunsten. Dali arbeidet også med bl.a. skulptur, fotografi og film. I 1928 laget han den 17 minutter lange, surrealistiske filmen «Den andalusiske hund» sammen med landsmannen Luis Buñuel. Året etter ble Dali offisielt medlem av surrealistbevegelsen. Som offentlig person ble Dali oppfattet som eksentrisk, flamboyant og ved enkelte anledninger i overkant pragmatisk. Blant annet ble han kritisert for å ha vært for utvungen i sin omgang med general Franco og hans regime. Et av mange uttrykk for hans selvbevissthet var hans vane med å omtale seg selv i tredje person. Han skal en gang ha uttalt: «Hver morgen våkner jeg til den sublime gleden ved å være Salvador Dalí.»

1985: Den verste brannkatastrofen i engelsk fotballs historie inntraff på Bradford Citys hjemmebane Valley Parade Stadium. Under en kamp mot Lincoln City brøt det ut en eksplosjonsartet brann i den gamle hovedtribunen fra 1903. Anlegget var av treverk og ble fullstendig overtent i løpet av minutter. Årsaken var trolig at rask og papiravfall under tribunen ble antent av en sigarettglo. 56 mennesker omkom i infernoet og 265 ble skadd. Det første identifiserte dødsofferet var klubbens tidligere formann og eldste supporter, 86 år gamle Samuel Firth. Etter katastrofen ble det nedlagt forbud mot tribuneanlegg av tre på idrettsarenaer i Storbritannia.

2001: Forfatteren Douglas Adams døde av hjertesvikt i California, 49 år gammel. Adams huskes fremfor alt som skaperen av den satiriske science fiction-serien «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy», som han opprinnelig skrev som et hørespill for BBC radio i 1978. Historien kom ut i romanform fra 1979, fordelt på fem bøker. Første bind solgte i en kvart million eksemplarer i løpet av tre måneder. Svorne Adams-fans feier hvert år den internasjonale håndkledagen («Towel Day») til minne om forfatteren. I romanene anbefalte Adams nettopp et håndkle som den nyttigste gjenstanden en reisende i rommet kan ha med seg. Asteroiden 25924 Douglasadams er oppkalt etter briten.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse