Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 september 2021 02:00
Del på Facebook

1810: Presten Miguel Hidalgo ropte ut sin flammende appell til mexicanerne om å frigjøre seg fra den spanske kolonimakten. Frigjøringsheltens tale i byen Dolores er gått inn i historien som «Grito de Dolores» (ropet fra Dolores), og blir gjerne omtalt som startskuddet for den mexicanske uavhengighetskrigen. Hidalgo ble pågrepet av spanjolene året etter og dømt til døden for forræderi. Dermed fikk han aldri oppleve mexicanernes løsrivelse fra Spania i 1821. Til tross for at Hidalgos tale i Dolores trolig er den mest berømte i mexicansk historie, er det ingen som vet nøyaktig hva han sa. I mexicanernes nasjonale erindring lever talen derfor i flere forskjellige versjoner.

1920: 38 mennesker mistet livet og om lag 400 ble såret i et terrorangrep på New Yorks finansdistrikt på Manhattan. Klokken var 12.01 da en tidsinnstilt bombe eksploderte i en hestevogn utenfor hovedkontoret til banken J.P. Morgan i Wall Street. Bomben, som skal ha bestått av 45 kilo dynamitt og mer enn 200 kilo jernsplinter, fikk en fryktelig effekt i den formiddagstravle gaten. Hesten og vognen med eksplosivene ble fullstendig pulverisert. Hvem som utførte attentatet er fremdeles uklart, men politiets mistanker gikk i retning av såkalte galleanister, dvs. tilhengere av den italienske, sterkt voldspropaganderende anarkisten Luigi Galleani. «The Wall Street bombing» var den dødeligste terroraksjonen på amerikansk jord til da.

1977: Marc Bolan omkom i en bilulykke i London, to uker før han ville ha fylt 30 år. Bolan var frontmann og låtskriver i glamrockbandet T. Rex, som herjet britiske hitlister i første halvdel av 1970-årene med singler som «Get It On», «Children of the Revolution» og «20th Century Boy». Da hysteriet rundt bandet var på høyden, ble Bolan dyrket som et av Storbritannias største tenåringsidoler. Bolan var i flere år sammen med den tidligere Motown-stjernen Gloria Jones. Jones huskes bl.a. for å ha spilt inn originalversjonen av «Tainted Love» i 1964, en låt som skulle bli en gigantisk hit for synthpopduoen Soft Cell i 1981. Marc Bolan ble drept momentant da Jones mistet kontrollen over bilen paret satt i og kjørte inn i et tre. Jones kom fra ulykken med mindre skader.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse