Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 september 2021 02:00
Del på Facebook

1787: USAs grunnlov ble vedtatt i Philadelphia. Dokumentet, som begynner med ordene «We the People», trekker opp prinsippene for all lovgivning og myndighetsutøvelse på føderalt nivå i USA. Det regulerer også forholdet mellom føderasjonen, delstatene og de enkelte borgere. Den håndskrevne originalteksten er ført i pennen av en sekretær ved navn Jacob Shallus, som skal ha mottatt 30 dollar i honorar for skrivearbeidet. Det fire siders dokumentet er skrevet på pergament av enten geit-, sau- eller kalvehud (forskerne er usikre), og omfatter omkring 4000 ord. Jacob Shallus hadde bare én dag på seg til å skrive hele teksten, og i farten kom han i skade for å utelate ett og annet ord som han senere så seg nødt til å skvise inn mellom linjene. Et sted har han også visket ut en hel linje ved å skrape den vekk med en pennekniv. Originalteksten til den amerikanske grunnloven oppbevares i The National Archives Building i Washington, D.C.

1988: De olympiske sommerlekene i Seoul begynte. Nord-Korea hadde opprinnelig ønsket å være medarrangør, men endte med å boikotte lekene etter at forhandlingene med Den internasjonale olympiske komité brøt sammen. IOC hadde bl.a. avvist Kim Il-sung-regimets krav om separate åpnings- og avslutningsseremonier på nordkoreansk jord. Lekene i Sør-Korea skulle bli de siste der medaljegrossistene Sovjetunionen og DDR sto på deltakerlisten. Begge landene fikk en verdig exit fra OL-historien. Sovjetunionen ble mestvinnende nasjon med 55 gull-, 31 sølv- og 46 bronsemedaljer, mens DDR ble nest best med 37 gull, 35 sølv og 30 bronse. Under sommer-OL i Barcelona fire år senere var DDR blitt en del av det gjenforente Tyskland. 11 av de 15 tidligere sovjetrepublikkene deltok under navnet Samveldet av uavhengige stater.

2011: Protestbevegelsen Occupy Wall Street inntok plassen Zuccotti Park i New Yorks finansdistrikt. Demonstrantene kom til å holde skansen på plassen gjennom mange uker i protest mot det de mente var samfunnsundergravende grådighet og korrupsjon i finansnæringen. Aktivister fra den canadiske miljø- og anti-forbruksorganisasjonen Adbusters hadde tatt initiativet til demonstrasjonen. Ca. 1000 personer samlet seg på plassen den første dagen under parolen «We are the 99 %». Parolen var en spissformulering av oppfatningen om at 99 % av USAs befolkning bærer byrdene for den ene, privilegerte prosentandelen som sitter med pengene og makten. I løpet av mindre enn en måned spredte aksjonene seg til 70 amerikanske byer. 15. oktober 2011 ble det holdt demonstrasjoner over store deler av verden.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse