Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
06 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1929: 18 menneskeliv gikk tapt da hurtigruteskipet DS «Haakon VII» grunnstøtte på Melsholmen ved Stavenes i Sogn og Fjordane. Ulykken skjedde i storm og tett mørke klokken 22.30 om kvelden, mens skipet var på sørgående mellom Florø og Bergen. Etter grunnstøtingen sank skipet og ble liggende med bare baugpartiet og deler av overbygningen over vann. De første avisrapportene gikk ut på at så mange som 40 mennesker kunne ha mistet livet. Mannskapet og noen av passasjerene, anført av båtsmann Anders Andersen, klarte imidlertid å berge 55 av de 74 om bord opp på en nakne Melsholmen, der de tilbrakte natten mens de ventet på redningen. Båtsmannen ble senere belønnet med Medaljen for edel dåd. Det antas at sterk strøm var årsaken til at skipet var kommet ut av kurs.

1976: Den såkalte firerbanden ble arrestert i Kina, bare fire uker etter formann Maos død. De fire hadde utgjort en ultraradikal fraksjon i kommunistpartiets ledelse og var anklaget for å ha stått bak utrenskninger og drap på politiske motstandere under kulturrevolusjonen. De var også mistenkt for å ha lagt planer om statskupp. Retten anså Maos Zedungs nybakte enke, Jiang Qing, som lederen for de fire. Hun ble først dømt til døden, men fikk dommen omgjort til fengsel på livstid. Også de øvrige tre ble idømt lange fengselsstraffer. Jiang Qing ble løslatt fra fengsel av helsemessige årsaker i 1991 og begikk selvmord kort etter. Hun etterlot seg et brev som sluttet med ordene: «Formann, din elev og kampfelle kommer til deg nå.»

2011: Det amerikanske magasinet Rolling Stone publiserte en leserkåring av 1980-årenes ti verste sanger. Starships låt «We Built This City» fikk den tvilsomme æren av å gå helt til topps, foran svenske Europes «The Final Countdown» og Chris de Burghs «Lady In Red». Ellers har flere at 1980-årenes kjente hits fått hard medfart av kritikere. St. Petersburg Times har utropt Spandau Ballets «True» til tidenes verste sang, mens amerikanske Sun Sentinel og Village Voice har pekt på henholdsvis Phil Collins’ «Sussudio» og Bobby McFerrins «Don’t Worry, Be Happy». Rolling Stone-lesernes dom over «We Built This City» fikk for øvrig helhjertet støtte av Blender Magazine, der sangen vant en kåring med tittelen «Run for your life: The 50 worst songs ever».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse