Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
31 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1913: Gunnar Knudsen dannet sin andre regjering, etter at hans parti Venstre hadde fått overveldende flertall ved stortingsvalget i 1912. Knudsen var født i Aust-Agder i 1848 og hadde bakgrunn som reder og industrimann. I 1907 bekostet han personlig oppføringen av Borgestad kirke i Skien etter ønske fra hans avdøde datter. Som regjeringssjef markerte Knudsen seg ved en betydelig reformvilje, bl.a. var han en ivrig forkjemper for åttetimersdagen. Fra krigsutbruddet i 1914 måtte han vie mye av sin oppmerksomhet til arbeidet med å bevare den norske nøytraliteten. Venstres flertallsregjering holdt stand i sju og et halvt år, som var det lengste en parlamentarisk regjering hadde sittet i Norge til da. Knudsen gikk av som statsminister i 1920 etter strid om en samferdselsbevilgning. Han fortsatte som partileder for Venstre til 1927, året før han døde.

1945: 25 år gamle Eddie Slovik fra Detroit ble henrettet for desertering, som den eneste amerikanske soldaten siden borgerkrigen. Menig Slovik forlot sin enhet under et granatangrep ved den belgisk-tyske grensen i september 1944. Da han vendte tilbake til avdelingen, erklærte Slovik at han ikke var egnet for væpnet kamp og at han ville desertere dersom han ble utkommandert til et skytterkompani igjen. Etter å ha gjentatt erklæringen for divisjonens øverstkommanderende, ble han stilt for krigsrett og skutt. Til sammen 21.000 amerikanske soldater ble dømt for desertering under 2. verdenskrig. Av de 49 dødsdommene som ble avsagt, var Sloviks den eneste som ble eksekvert. Eddie Sloviks historie ble dramatisert i TV-filmen «The Execution of Private Slovik» i 1974, med Martin Sheen i hovedrollen.

1953: 2385 mennesker mistet livet da en kombinasjon av springflo og sterk storm rammet kysten av Nederland, England, Belgia, Frankrike og Danmark. Aller størst skade gjorde uværet i Nederland, der dikene brast og nærmere ti prosent av landets jordbruksareal ble oversvømt. Mer enn 1800 nederlendere druknet, foruten 35.000 husdyr og et stort antall fjærfe, og 72.000 mennesker måtte evakueres fra hjemmene sine. I sundet mellom Skottland og Nord-Irland omkom 133 mennesker da fergen «Princess Victoria» forliste. Langs østkysten av England mistet 307 mennesker livet i uværet, og den såkalte Nordsjøflommen 1953 regnes som en av de verste naturkatastrofene som noensinne har rammet landet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse