Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1801: Den første folketellingen med navneregistrering ble avholdt i Norge. Opplysninger om innbyggernes alder, sivilstatus, yrke og posisjon i husstanden ble også innhentet. Tellingen viste at det bodde i overkant av 883.000 mennesker i Norge. 8,8 % av dem bodde i byene. Ifølge Arkivverket gir folketellingen av 1801 unik kunnskap om hele Norges befolkning på et tidspunkt da det i andre kilder bare finnes spredt informasjon om enkeltpersoner eller definerte grupper. Som historisk kilde har den derfor en spesiell stilling. Norges første ordentlige folketelling var blitt holdt i 1769. Før den tid hadde man bare registrert manntall, dvs. antall stemmeberettigede innbyggere. Ettersom kvinner ikke hadde stemmerett, var bare menn oppført i manntallet.

1908: Portugals konge og kronprins ble drept i et attentat i sentrum av Lisboa. Kongefamilien satt i en åpen vogn på vei over den gamle slottsplassen, Terreiro do Paço (i dag Praça do Comércio), da to republikanske terrorister åpnet ild. Kong Karl I ble truffet av en geværkule i nakken og døde momentant. Hans eldste sønn og tronfølger, Ludvig Filip, døde av skuddskader 20 minutter senere. Dermed gikk tronen videre til lillebroren Manuel, som hadde sluppet unna attentatet med en såret arm. Kongemordet i Lisboa var en rystelse som monarkiet i Portugal aldri kom over, og Manuel skulle vise seg å bli Portugals siste konge. To og et halvt år senere ble kongedømmet avskaffet ved et militærkupp og erstattet av en republikk.

2003: Hele mannskapet på sju omkom da den amerikanske romfergen «Colombia» plutselig gikk i oppløsning over Texas. Vrakrestene spredte seg over et kolossalt område som omfattet delstatene Texas, Louisiana og Arkansas. Myndighetene erklærte at alle forsøk på å tilegne seg rester av fergen var å anse som vrakplyndring og ville bli strafferettslig forfulgt. Forbudet var imidlertid vanskelig å håndheve i de tynt befolkede ørkenområdene. Mange funn ble aldri rapportert, og enkelte privatpersoner gikk så langt som til å legge ut vrakdeler til salgs på auksjonsnettstedet eBay. Årsaken til ulykken var trolig en mindre slagskade som ble påført fergens venstre vinge under oppskytingen. Skaden skapte ingen problemer under selve romferden, men førte til at vingen ble overopphetet da fartøyet returnerte til jordatmosfæren.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse