1911: Laura Nelson (35) og hennes sønn L.D. ble lynsjet i småbyen Okemah i Oklahoma. De to afroamerikanerne var mistenkt for å ha skutt en sheriffassistent mens han ransaket gården deres på jakt etter en stjålen ku. Natten til 25. mai brøt en mobb av rundt 40 menn seg inn i byens fengsel, kidnappet de to fangene og hengte dem fra en bro over North Canadian River. En lokal fotograf tok bilder av de hengte, som i overensstemmelse med en makaber tradisjon ble distribuert som postkort. Et særlig beryktet bilde viser mor og sønn som henger under broen fra hvert sitt rep, mens et femtitall hvite menn, kvinner og barn poserer ved rekkverket over dem. Okemah var Woody Guthries fødeby. Eldre vitneutsagn kan tyde på at folkesangeren far, Charles Guthrie, var blant mennene som lynsjet Laura og L.D. Nelson.
1935: Friidrettsutøveren Jesse Owens satte tre verdensrekorder og tangerte en fjerde i løpet av 45 minutter. Fem dager før konkurransen i Ann Arbor i Michigan hadde Owens falt stygt i en trapp, og det var lenge tvil om han kunne starte. På konkurransedagen skal han ha hatt så store smerter i ryggen at han måtte hjelpes ut av bilen på vei til stadion. Han var heller ikke i stand til å varme opp før 100-yardsløpet. Likevel stormet han i mål på tiden 9,4 sekunder, en tangering av verdensrekorden. Ti minutter senere satte han en verdensrekord i lengdehopp (8,13 meter) som skulle leve i 25 år. Etter ytterligere ti minutter stilte han til start på 220 yards, der han løp inn til ny verdensrekord på 20,3 sekunder. Owens rundet av dagen 25 minutter senere med å bli førstemann i verden under 23 sekunder på 220 yards hekkeløp. Drøyt 14 måneder etter rekorddagen vant amerikaneren fire gullmedaljer under sommer-OL i Berlin.
1977: Science fiction-eventyret «Star Wars» hadde premiere i USA. Filmen var skrevet og regissert av George Lucas. Før premieren var Lucas i tvil om filmens publikumsappell og spådde at Steven Spielbergs «Nærkontakt av tredje grad» ville trekke langt flere folk til kinosalene. Spielberg mente han tok feil. De to vennene inngikk derfor et veddemål som gikk ut på at hver skulle få 2,5 % av inntektene fra den andres film. Dette skulle vise seg å bli en gullkantet avtale for Spielberg, som ennå i dag mottar en pen slump av inntektene fra Lucas’ kassasuksess. «Star Wars» førte til en renessanse for science fiction på kinolerretet. Den ble også 1970-årenes mest innbringende Hollywood-film. For å skille filmen fra de mange oppfølgerne, er det første «Star Wars»-eposet senere blitt omdøpt til «Star Wars Episode IV: A New Hope».
(©NTB)