Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 mai 2022 02:00
Del på Facebook

1883: Brooklyn Bridge ble åpnet i New York. Broen tok 14 år å bygge og var på det tidspunktet den lengste hengebroen i verden. Mellom 20 og 30 arbeidere omkom i løpet av byggeperioden. I tillegg ble 12 mennesker trampet i hjel på broen en uke etter åpningen, i panikken som bredte seg da noen i mengden ropte at brospennet holdt på å kollapse. Brooklyn Bridge regnes som et av mesterverkene innen 1800-tallets ingeniørkunst. Den strekker seg i en totallengde på 1834 meter over East River og binder sammen bydelene Brooklyn og Manhattan. Broen består av tre hengespenn, hvorav det lengste er på 486 meter. På sitt høyeste er brospennet 41 meter over vannflaten.

1967: Luis Buñuels film «Belle de Jour» (norsk tittel: «Dagens skjønnhet») hadde premiere i Paris. Historien var basert på en roman av Joseph Kessel fra 1928 og handler om en ung, borgerlig husmor, spilt av Catherine Deneuve, som i hemmelighet tar seg jobb på et bordell på dagtid. Om ettermiddagene vender hun hjem til sin intetanende ektemann. Den lett skandaløse filmen vant gulløven under filmfestivalen i Venezia samme år. Den ble Buñuels største kassasuksess og markerer etter manges mening et høydepunkt i Catherine Deneuves karriere. Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert har sagt om «Belle de Jour» at «den er kanskje den mest kjente erotiske filmen i moderne historie – og sannsynligvis den beste».

1976: En blindtest av viner i Paris fikk et utfall som sendte sjokkbølger gjennom verdens vinindustri. Den prestisjefylte testen ble utført av et panel der ni av de elleve dommerne var franske, og det var ventet at franske viner som vanlig ville gå av med seieren. Det vakte derfor skrekk og forbitrelse blant franske vinmakere da resultatet av testen forelå: Viner fra California i USA hadde gått til topps i både rød og hvit klasse. En av dommerne, redaktøren for det franske vintidsskriftet «Le Revue du vin de France», ble så rasende over resultatet at hun krevde stemmene sine annullert. USAs vinindustri melket naturlig nok nyheten for alt den var verdt. Blindtesten i 1976 har gått inn i amerikansk erindring som «Judgement of Paris», og blir gjerne ansett som gjennombruddet for californiske viner på verdensmarkedet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse