Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 mai 2022 02:00
Del på Facebook

1875: Metersystemet ble innført i Norge. Det nye målesystemet gikk ut fra enhetene meter, kilogram og liter og var basert på ideen om ti-deling. Systemet var blitt utviklet i Frankrike fra 1700-tallet. I 1791 vedtok den franske nasjonalforsamlingen at en meter skulle tilsvare en ti-milliondel av avstanden fra Nordpolen til Ekvator gjennom Paris. Innføringen av metersystemet medførte at de gamle måleenhetene måtte omregnes til nye, noe som skapte atskillig hodebry i en overgangsperiode. Dagens internasjonale system for måleenheter (SI-systemet) ble vedtatt i 1960. Det bygger på de sju grunnenhetene meter (lengde), kilogram (masse), sekund (tid), ampere (elektrisk strøm), kelvin (termodynamisk temperatur), mol (stoffmengde) og candela (lysstyrke).

1939: Tyskland og Italia inngikk den såkalte Stålpakten. Avtalen ble undertegnet av den tyske utenriksminister Joachim von Ribbentrop og hans italienske kollega Galeazzo Ciano under en seremoni i Berlin, i nærvær av Adolf Hitler. Pakten besto i en gjensidig og betingelsesløs garanti om bistand dersom det ene av de to landene skulle komme i krig, og gjaldt også dersom det dreide seg om en angrepskrig. Opprinnelig var det meningen at pakten skulle være en trepartsavtale mellom Tyskland, Italia og Japan. Men da det ble klart at den nye alliansen først og fremst skulle ha brodd mot England og Frankrike, og ikke mot Russland, valgte japanerne å bakke ut. Stålpakten skulle i første omgang ha ti års varighet. Den ble i realiteten opphevet med avsettelsen av Benito Mussolini i juli 1943.

2021: Et ultraløp i den kinesiske provinsen Gansu endte i katastrofe. Den 100 kilometer lange ruten gikk gjennom et fjellområde og nådde i enkelte partier godt over 2200 høydemeter. Likevel var de fleste av de 172 startende tynnkledde, ettersom løpet de siste par årene hadde gått i kvelende hete. Rundt 90 minutter etter starten ble de fremste løperne innhentet av en kaldfront med piskende regn- og haglbyger. I løpet av kort tid falt temperaturen til under nullpunktet. På grunn av ulendt terreng og stor avstand mellom kontrollstasjonene på de høytliggende strekningene, fikk ikke arrangørene med seg at et trettitall av de fremste løperne kollapset. Da redningsmannskaper kom fram ni timer senere, fant de 21 av deltakerne døde av nedkjøling (hypotermi). Alle de omkomne hadde tilhørt en tetgruppe av sterke løpere som hadde rykket seg løs fra hovedfeltet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte