1913: Opptøyer brøt ut under premieren på Igor Stravinskijs ballett «Vårofferet» på Théâtre des Champs-Élysées i Paris. Anmelderen i avisen L’Écho de Paris hadde fått bange anelser allerede under generalprøven dagen før, og uttrykt frykt for at den avantgardistiske forestillingen kunne komme til å falle i dårlig jord hos publikum. Han fikk rett. Helt fra de første tonene lød høylytte mishagsytringer fra salen, og i løpet av minutter hadde støyen fra publikum vokst til et så øredøvende gny at musikken knapt var hørbar i det smekkfulle teateret. Snart begynte også sko, mynter og andre løse gjenstander å hagle over orkesteret og danserne. Likevel fortsatte forestillingen uavbrutt til teppefall. Ifølge Wikipedia er «Vårofferet» i dag et av den klassiske musikkens mest innspilte verker.
1963: Munchmuseet på Tøyen i Oslo ble offisielt åpnet. Bygningen var tegnet av arkitektene Gunnar Fougner og Einar Myklebust og reist for midler fra Oslo Kinematografer. Allerede i 1927 hadde Edvard Munch hatt samtaler med Nasjonalgalleriets direktør Jens Thiis om et mulig fremtidig museum som kunne huse livsverket hans. Ved sin død i 1944 testamenterte kunstneren alle sine etterlatte verker til Oslo kommune. Den endelige beslutningen om å bygge et eget Munch-museum ble truffet i 1946. Å bestemme beliggenheten satt noe lengre inne, og både Frogner, Grünerløkka og strøket rundt Slottet var oppe til diskusjon. Først midt på 1950-tallet landet man på at museet skulle legges til Oslos østkant. Kong Olav sto for innvielsen av den nye museumsbygningen, som fikk adresse Tøyengata 55. Munchmuseet ble flyttet til Bjørvika i 2021.
1985: 39 mennesker mistet livet og rundt 600 ble skadd da Liverpool og Juventus møttes til finale i europacupen for serievinnere (nå Champions League) på Heysel stadion i Brussel. Tragedien skjedde etter at flere hundre Liverpool-tilhengere forserte den nøytrale sonen som skilte supporterne. Flyktende Juventus-fans ble presset opp mot en murvegg, som ga etter for trykket og kollapset over dem. Katastrofen førte til at engelske lag ble utestengt fra europeisk fotball i fem år. Heysel stadion var Belgias nasjonalarena for fotball, oppført i 1930. Anlegget var sterkt nedslitt da ulykken skjedde, og det antas at bygningsmassens dårlige forfatning bidro til omfanget av tragedien. Et tiår etter katastrofen ble anlegget revet og gjenoppbygd fra grunnen av. Også det belastede Heysel-navnet ble skrotet, og banen heter i dag Kong Baudouin stadion.
(©NTB)