Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1764: En 14 år gammel gjeterjente ble funnet drept i den daværende provinsen Gévaudan i det sørlige Frankrike. Jenta lot til å være revet i hjel av ett eller flere kjøttetende dyr. I de neste tre årene skulle rovdyret (eller -dyrene) spre skrekk i provinsen og ta livet av mer enn 100 mennesker, mange av dem barn som gjette buskap. Folk som så beistet, beskrev det som et kjempemessig, ulvelignende vesen. Mange fryktet at en varulv var på ferde. Andre teorier har gått ut på at det kan ha dreid seg om en uvanlig stor ulv, én eller flere ulvehybrider trent av mennesker til å angripe, eller regulære ulveflokker som hadde fått smaken på menneskekjøtt. Kong Ludvig XV utlovet en stor dusør til den som kunne felle menneskeeteren. Til tross for at hundrevis av ulver ble skutt i distriktet, fortsatte drapene inntil de opphørte brått i juni 1767. Det mystiske udyret har gått inn i historien som «Beistet fra Gévaudan».

1894: Tower Bridge i London ble innviet etter åtte års byggearbeider. Den 65 meter høye klaffe- og hengebroen var et svar på den økte fortetningen i området rundt Tower of London, som krevde et nytt krysningspunkt over Themsen. Omkring 50 ulike arkitekttegninger var oppe til vurdering. En løsning i gotisk stil ble valgt for at broen skulle harmonere med det nærliggende Tower. Vippekonstruksjonen, som var nødvendig for at høye skip skulle kunne passere, ble løftet ved hjelp av dampdrevet hydraulikk. De første årene var det åpne gangveier på sidene av broen som bare kunne nås via trapper i tårnene. Gangveiene fikk snart ord på seg som jordbærsteder for lommetyver og prostituerte, og ble derfor stengt i 1910. De gjenåpnet i 1982. 128 år etter innvielsen har Tower Bridge for lengst blitt et av Londons mest kjente landemerker.

1934: Den blodige utrenskningen i den tyske nazibevegelsen som fikk betegnelsen «De lange knivers natt» begynte. Aksjonen ble gjennomført av SS og Gestapo, og var særlig rettet mot personer på nazipartiets venstre fløy. Blant dem som ble likvidert, var Hitlers gamle kampkamerat Ernst Röhm og de øvrige lederne i den paramilitære organisasjonen Sturmabteilung (SA). Også Gregor Strasser, en av Hitlers medsammensvorne fra «ølkjellerkuppet» i 1923, ble myrdet under utrenskningene. Det antas at 85 mennesker ble drept og mer enn 1000 arrestert i løpet av de 48 timene aksjonen varte. 13. juli holdt Hitler en tale i Riksdagen der han omtalte de drepte som forrædere og fiender av den tyske stat. I talen sa Hitler: «La det være kjent for alle tider at hvis noen løfter sin hånd mot Staten, vil den sikre død være hans skjebne.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse