Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
01 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1809: Eventyreren og yrkesforbryteren Eugène-François Vidocq ble arrestert for siste gang. Kort etter bestemte han seg for å avslutte forbryterkarrieren og tilby sine tjenester til fransk politi. Etter en tid som politispion og angiver ble han opptatt som medlem av Paris-politiet. Vidocq skulle senere bli grunnlegger av en ny, nasjonal kriminalpolitistyrke og gå inn i historien som tidenes kanskje mest legendariske detektiv. Med sine banebrytende ideer om alt fra kriminalteknikk til mannskapsorganisering og politiarkiver, regnes franskmannen som stamfaren til moderne kriminaletterforskning. Vidocq har også satt dype spor etter seg i litteraturen. Den skarpsindige Paris-detektiven har bl.a. inspirert forfattere som Victor Hugo, Alexandre Dumas, Edgar Allan Poe og Honoré de Balzac.

1904: De tredje olympiske sommerleker åpnet i den amerikanske byen St. Louis. Lekene var de første som gikk av stabelen utenfor Europa, noe arrangementet også kom til å bære preg av. Mange europeiske land valgte å avstå fra å sende en OL-tropp den lange veien til USA. Av de 651 utøverne som deltok, var hele 589 amerikanere, og i mange øvelser stilte bare amerikanere til start. Vertsnasjonens overtallighet resulterte da også i den mest flatterende medaljestatistikken i de olympiske lekers historie. Den amerikanske OL-troppen innkasserte totalt 239 medaljer, hvorav 78 var gullmedaljer. Til sammenligning måtte nest beste nasjon (Tyskland) nøye seg med 13 medaljer, hvorav 4 gull.

2000: Ni unge menn mistet livet på Roskilde-festivalen i Danmark under en konsert med det amerikanske grungerock-bandet Pearl Jam. Ifølge obduksjonsrapportene ble de omkomne kvalt da mengden presset seg fram mot scenen. Konserten fant sted på en kveld med komplett vindstille, og det antas at den manglende tilførselen av frisk luft kan ha bidratt til ulykkens store omfang. En annen utløsende faktor skal ha vært såkalte crowdsurfers som «svømte» over mengden, båret fram på publikums hender. Etter ulykken måtte festivalledelsen tåle voldsom kritikk for dårlig beredskap, foreldede sikkerhetsrutiner og uklare kommandolinjer. En minnelund med ni bjørker, én for hver av de omkomne, ble senere plantet på festivalområdet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte