Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1949: Sozialistische Reichspartei ble stiftet i Vest-Tyskland. Grunnleggeren var Otto Ernst Remer, som i likhet med mange av partifellene hadde bakgrunn som offiser i tyske kampavdelinger under 2. verdenskrig. Den nye, høyreradikale partiet hevdet bl.a. at tyske konsentrasjonsleirer var falsknerier bygd av amerikanere og at holocaust aldri hadde funnet sted. Partiet krevde at tidligere tyske østområder skulle gjenforenes med Tyskland og forbundskansler Konrad Adenauer avsettes. Sentralt i partiets tankegods sto ideen om at USA hadde splittet Tyskland for å vinne herredømmet i Europa. Partiets utilslørt nynazistiske retorikk vant stor gjenklang i enkelte valgkretser, spesielt i Niedersachsen, og i 1951 hadde partiet to seter i det vesttyske parlamentet. Året etter ble Sozialistische Reichspartei erklært grunnlovsstridig og forbudt.

1985: Filmskuespilleren Rock Hudson døde av komplikasjoner knyttet til aids. Hudson var en av de aller første berømthetene som sto fram i mediene og fortalte at han var rammet av sykdommen. Med sin åpenhet bidro han ikke bare til å avmystifisere aids, men også til at den begynnende forskningen på sykdommen fikk bedre økonomiske rammevilkår. Hudson hadde halt i land sin første hovedrolle i 1954 i filmen «Magnificent Obsession». Hans mest gylne tiår som skuespiller var 1960-årene, da han spilte i en lang rekke romantiske komedier som «Come September» (1961), «Man’s Favorite Sport?» (1964) og «Strange Bedfellows» (1965). I senere år var han blant annet å se i TV-serien «Dynastiet». Rock Hudson ble 59 år gammel.

2018: Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi forsvant i Tyrkia. Han ble sist sett på vei inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul samme formiddag. Khashoggi hadde gjennom flere år vært en profilert kritiker av regimet i Saudi-Arabia og blant annet anklaget landets kronprins Mohammed bin Salaman for korrupsjon. I 2017 emigrerte han til USA og begynte å skrive for The Washington Post. Hans forsvinning i Istanbul vakte raskt mistanke om at han var likvidert av agenter fra Saudi-Arabia i landets eget konsulat. Tyrkiske etterforskere mente også å ha funnet holdepunkter for at liket var blitt oppløst i syre. Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salaman har senere påtatt seg ansvaret for Khashoggis død, med henvisning til at hendelsen inntraff «på hans vakt». Han har imidlertid avvist at det var han som hadde bestilt drapet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse