Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1887: Francis Bull ble født i Kristiania. Som professor og forfatter av litteraturhistoriske verker ble han en av de fremste formidlerne av norsk litteratur i det 20. århundre. Etter at Bull ble arrestert og fengslet av tyskerne i 1941, holdt han motet oppe blant medfangene på Grini med sine foredrag om litteratur og historie. Noen av dem kom ut i bokform etter krigen under tittelen «Tretten taler på Grini». Under fangenskapet skrev Bull også erindringsboka «Tradisjoner og minner» og essayet «Henrik Ibsens Peer Gynt». Den siste skrev han helt uten tilgang til skriftlige kilder og bare med støtte i sin egen hukommelse. Likevel omfattet manuskriptet lange passasjer med sitater fra teksten. På sine eldre dager nådde Bull et stort publikum som kåsør i fjernsynet.

1970: Janis Joplin ble funnet livløs på et hotellrom i Los Angeles. Sangeren var død samme natt av en overdose heroin. Joplin var nesten i mål med innspillingen av albumet «Pearl» da hun døde. Plata var hennes andre soloalbum og ble utgitt posthumt i januar 1971. «Pearl» blir av mange ansett som Janis Joplins mesterverk. Albumet inneholder i hovedsak Joplins tolkning av andres sanger, men hennes egenkomponerte «Move Over» og «Mercedez Benz» hører like fullt med blant høydepunktene. Sistnevnte var en a cappella som Joplin hadde skrevet på en bar i New York sammen med songwriteren Bob Neuwirh. Hun spilte inn sangen i én tagning den 1. oktober 1970, tre dager før hun døde. «Pearl» er rangert som nummer 259 på magasinet Rolling Stones oppdaterte liste over de 500 beste platene gjennom alle tider.

1992: Et transportfly fra det israelske flyselskapet El Al styrtet i en boligblokk i Amsterdam. Flyet hadde vært på vingene i åtte minutter da kontrolltårnet på Schiphol-flyplassen fikk melding fra cockpiten om at en motor hadde eksplodert og skadd en vinge. Piloten fikk tårnets tillatelse til å returnere til flyplassen, men måtte sirkle i flere minutter over millionbyen for å få redusert høyden tilstrekkelig til å kunne nødlande. Klokken 18.35 kom en melding fra flyets cockpit med ordlyden: «Going down, going down». 17 sekunder senere braste flyet inn i boligblokken i det tettbefolkede Bijlmermeer-distriktet. 39 mennesker omkom på bakken, foruten flybesetningen på tre og flyets ene passasjer. Passasjeren skal ha vært en kvinnelig ansatt i El Al som var på vei til Tel Aviv for å gifte seg.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse