Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1892: «Nøtteknekkeren» ble oppført første gang, med musikk av Pjotr Tsjajkovskij. Balletten var basert på et eventyr av tyskeren E.T.A. Hoffmann fra 1816. Tsjajkovskij skal ha vært lite begeistret for historien, og opprinnelig var han også misfornøyd med sin egen musikk. Heller ikke premieren i St. Petersburg ble noen ubetinget suksess. «Avisene skjelte meg ut som vanlig», noterte Tsjajkovskij. Siden har «Nøtteknekkerens» ry vokst. Balletten har vært blant de mest oppførte i verden siden 1960-årene og har slått spesielt godt an i USA. 40 % av inntektene til de største amerikanske dansekompaniene kommer fra de årlige oppsetningene av «Nøtteknekkeren», ifølge Wikipedia. Musikken til balletten er blant Tsjajkovskijs mest populære verker.

1899: Filosofen, forfatteren og friluftsmannen Peter Wessel Zapffe ble født i Tromsø. Han tok doktorgraden på avhandlingen «Om det tragiske» i 1941. Med sin pessimistiske, biologisk-empiriske innstilling hevdet Zapffe at mennesket er et «overutrustet dyr» som krever en livsmening naturen ikke kan tilby, og derfor er dømt til å være utilfredsstilt. Zapffes litterære produksjon spente vidt, og hans humoristiske epistler og essays ble folkelesning i Norge. Noen av dem samlet han i boken «Barske Glæder» (1969), illustrert av ham selv. Romanen «Lyksalig pinsefest» (1972) er et flammende oppgjør med kristendommen. Zapffe var ateist gjennom hele livet. 89 år gammel skrev han: «Utsikt fra siste varde: Menneskeslekten kommer fra Intet og går til Intet. Ut over dette er der Intet.»

2000: Den britiske sangeren og låtskriveren Kirsty MacColl omkom i en båtulykke i Mexico. Mange vil kjenne Kirsty MacColl fra The Pogues’ moderne juleklassiker «Fairytale of New York», der hun sang duett med Shane MacGowan. Sangen kom ut på Pogues-albumet «If I Should Fall from Grace with God» i 1988 og er flere ganger blitt kåret til tidenes julesang i Storbritannia og Irland. MacColl debuterte med den iørefallende singelen «They Don’t Know» i 1979. Tracey Ullman fikk en hit med en nyinnspilling av sangen fire år senere, med MacColl selv som kordame. Sangeren var på en svømmetur ved den mexicanske øya Cozumel da hun ble påkjørt av en speedbåt. Hun døde momentant. Kirsty MacColl ble 41 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse