Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1879: 75 mennesker mistet livet da en jernbanebro utenfor Dundee i Skottland raste sammen under et passasjertog. Tay Rail Bridge var verdens lengste jernbanebro da den ble innviet i juni 1878. Jernbaneingeniøren Thomas Bouch, som hadde konstruert broen, ble adlet av dronning Victoria for sin imponerende bragd. Om ettermiddagen den 28. desember 1879 brøt en voldsom storm løs i området. Litt etter klokken 19, idet et passasjertog krysset broen på vei fra Edinburgh til Dundee, kollapset det 30 meter høye reisverket. Toget styrtet ned i den iskalde Tay-fjorden under, og alle om bord omkom. En gransking konkluderte med at broens konstruksjon var for svak til å tåle så store vindstyrker som den var blitt utsatt for den fatale kvelden. Sir Thomas Bouch døde som en knekket mann mindre enn et år etter katastrofen.

1972: Rettsmedisinsk institutt i Berlin innledet undersøkelsene av et mystisk skjelett. Tre uker tidligere hadde bygningsarbeidere funnet skjelettet ved Berlins sentralstasjon, bare få skritt fra stedet der en pensjonert postmann hevdet å ha begravd Martin Bormann 2. mai 1945. Etter seks ukers undersøkelser konkluderte dr. Heinz Spengler og hans team med at skjelettet virkelig tilhørte den forsvunne nazitoppen. Rester av glass i kjeven kunne tyde på at han hadde dødd ved å bite over en cyanidkapsel. Funnet avlivet et rykte som hadde svirret helt siden mai 1945, og som gikk ut på at Hitlers personlige sekretær hadde unnsluppet fra sluttkampen om Berlin og siden levd under falsk identitet i Sør-Amerika. En DNA-test utført i 1998 bekreftet dr. Spenglers identifikasjon. I august 1999 ble Bormanns knokler brent og asken stødd ut i Østersjøen.

1986: Forfatteren John D. MacDonald døde i Milwaukee, 70 år gammel. MacDonald etterlot seg et forfatterskap som omfattet nærmere 80 titler, de fleste spenningsromaner. Særlig berømt er serien om den selverklærte strandbumsen og amatørdetektiven Travis McGee. MacDonalds roman «The Executioners» fra 1957 er filmet to ganger (1962 og 1991) under tittelen «Cape Fear», med henholdsvis Robert Mitchum og Robert De Niro i rollen som den skremmende voldsmannen Max Cady. John D. MacDonald skal ha begynt sin skrivekarriere med å sende noveller hjem til sin kone for å more henne mens han var hjemmefra i jobben som offiser i forsvaret. Stephen King har hyllet MacDonald som en av de store historiefortellerne i amerikansk litteratur.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse