Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1785: Johan Herman Wessel døde i København, 43 år gammel. Wessel var født i Akershus og må med rette kunne kalles Vestbys store dikter. Etter artium på Christiania katedralskole reiste han som 19-åring til København for å studere. Studiene ble aldri fullført, og Wessel kom i stedet til å livnære seg som forfatter og privatlærer. I 1772 var han blant stifterne av den patriotiske litteratur- og selskapsklubben Norske Selskab. Samme år ga han ut «Kierlighed uden Strømper,» en satirisk komedie som skulle bli stående som hans hovedverk. Wessel skrev også humoristiske dikt. Mest kjent er kanskje «Smeden og Bageren», trykt første gang i 1784, der han harselerte over rettsvesenet. Uttrykket «å rette baker for smed» har opphav i dette diktet.

1876: Den dødeligste jernbaneulykken i USA i det 19. århundre inntraff da en bro brøt sammen under et passasjertog på vei over Ashtabula River i Ohio. Lokomotivet berget seg over broen med et nødskrik, men alle de 11 vognene styrtet i elven under, der de straks ble antent av togets parafinlamper og -ovner. Ulykkens omfang skal ha blitt forstørret av at den lokale brannsjefen nektet å rette vannslangene mot de brennende vognene, med henvisning til at brannen var for stor til å slokkes. Følgen var at flere av passasjerene som hadde overlevd fallet, brant inne. Det antas at 92 mennesker mistet livet i ulykken. Årsaken til brokollapsen var konstruksjonsfeil. Jernbaneulykken ved Ashtabula River var den verste på amerikansk jord inntil 9. juli 1918, da to passasjertog frontkolliderte i Nashville. Minst 101 mennesker omkom.

1890: Amerikanske soldater begikk massedrap på urfolk av lakotastammen i en militærleir ved Wounded Knee Creek i Pine Ridge-reservatet i South Dakota. Dagen i forveien var 350 menn, kvinner og barn under ledelse av høvding Big Foot tatt til fange og eskortert til leiren, mistenkt for å planlegge et opprør. Under avvæpningen av fangene 29. desember skal en rifle ha gått av da en av krigerne ble fravristet våpenet sitt. I panikken som oppsto, skjøt soldatene inn i mengden med fire hurtigskytende maskinkanoner. Anslagene over drepte lakotaer varierer fra 153 til over 300. Massakren ved Wounded Knee markerte slutten på de såkalte indianerkrigene, og er blitt stående som et symbol på de hvites overgrep mot den amerikanske urbefolkningen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse