Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1865: Rudyard Kipling ble født i Bombay (nå Mumbai) av britiske foreldre. Barndommens India kom til å sette farge på mye av forfatterskapet hans, ikke minst den berømte «Jungelboken» som han ga ut i 1894. Kipling oppnådde umåtelig popularitet som forfatter av noveller og fortellinger. Også noen av diktene hans, som «Mandalay» (1890), «The White Man’s Burden» (1899) og «If–» (1910) hører til hans mest leste verker. I 1907 ble Kipling som første brite i historien tildelt Nobelprisen i litteratur, ifølge Svenska Akademien «i betraktande av den iakttagelsesförmåga, den ursprungliga inbilningskraften samt den manlige styrka i uppfatning och skildringskonst, som utmärka denna författeres skapelser». Med sine 41 år er Rudyard Kipling fremdeles den yngste forfatteren som har mottatt prisen. Den eldste til nå er Doris Lessing (88).

2006: Saddam Hussein ble henrettet i Bagdad. Diktatoren var dømt til døden av en irakisk særdomstol for forbrytelser mot menneskeheten. Blant forholdene som dommen la vekt på, var henrettelsene av 148 mennesker fra landsbyen Dujail i første halvdel av 1980-tallet. Drapene var represalier for et mislykket attentat mot Saddam som fant sted der 8. juli 1982. Saddam ble ført til galgen klokken 6 om morgenen lokal tid. Han var iført sivile klær og nektet å la seg iføre den forskriftsmessige hetten over hodet. Øyevitner har beskrevet ham som rolig og uredd i minuttene før han ble hengt. Henrettelsen ble fordømt av menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty International og Human Rights Watch, som mente Saddam ikke hadde fått en rettferdig rettssak.

2020: Ti personer og et ufødt barn mistet livet da et boligområde på Ask i Gjerdrum kommune ble rammet av kvikkleireskred. Et område på rundt 300 ganger 700 meter raste ut og dro med seg mer enn 30 boenheter i boligfeltet Nystulia. Totalt 1600 mennesker ble evakuert etter skredet, ifølge kommunens hjemmesider. Et ekspertutvalg kom til at erosjon i en bekk, kombinert med en regnvåt høst, hadde utløst skredet. Gjerdrum ligger på gammel havbunn med stort innslag av kvikkleire. Allerede under planleggingen av Nystulia i 2005 advarte Norges Geotekniske Institutt om at området kunne være skredutsatt. I februar 2022 ble Gjerdrum kommune siktet for manglende oppfølging av varsler og for ikke å ha iverksatt tiltak mot erosjonen i den nevnte bekken. 14. november 2022 kom meldingen om at statsadvokaten hadde henlagt saken.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse