Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
31 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1944: Minst 78 norske sivilister og 27 tyskere mistet livet da britiske fly forsøkte å bombe Victoria terrasse i Oslo. Bygningskomplekset var hovedkvarter for de tyske politi- og etterretningsorganene Gestapo og Sicherheitsdienst under 2. verdenskrig, og var tidligere forsøkt bombet i september 1942. Om formiddagen på nyttårsaften 1944 gikk flere fly fra den britiske 627. skvadron til angrep på «Terrassen». Ifølge Wikipedia kom bygningen nesten uskadd fra bombingen, mens flere andre bygårder ble rammet av fulltreffere. 44 av de drepte mistet livet om bord i en trikk som passerte på Drammensveien da angrepet kom, og som trolig ble truffet av en rikosjetterende bombe. Flere hundre osloborgere ble husløse etter bombingen.

1986: Tre misfornøyde ansatte ved Hotel Dupont Plaza i Puerto Ricos hovedstad San Juan satte fyr på arbeidsplassen sin. De tre var involvert i en arbeidskonflikt med hotellets eiere og skal ha tent på noen møbler i et lagerrom for å skremme gjester fra å ta inn på hotellet. Brannen kom raskt ut av kontroll og spredte seg til hotellets lobby og kasino. Minst 96 mennesker omkom i katastrofen, et tall som ville ha vært høyere om ikke flere titalls gjester var blitt reddet fra hotellets tak ved hjelp av helikoptre. De tre brannstifterne fikk fengselsdommer på 99 og 75 år. Katastrofen i Hotel Dupont Plaza var den nest dødeligste hotellbrannen i amerikansk historie. Bare brannen i Winecoff Hotel i Atlanta i desember 1946 har krevd flere liv. Den gangen omkom 119 mennesker.

1999: Boris Jeltsin trakk seg som Russlands president av helsemessige årsaker, og ble erstattet av Vladimir Putin med umiddelbar virkning. Putin ble født i Leningrad (nå St. Petersburg) i 1952. Hans bestefar hadde vært kokk for Lenins enke og senere for Stalin. Etter å ha avlagt sin juridiske embetseksamen i 1975, gikk Putin inn i KGB. Her syslet han blant annet med kontraspionasje og overvåking av utenlandske diplomater. I 1998 ble Putin sjef for FSB, organet som erstattet KGB. Året etter ble han utnevnt til statsminister under Jeltsin. Hans første embetshandling som president var ifølge Wikipedia å gi sin forgjenger Boris Jeltsin og hans familie full immunitet mot korrupsjonsanklager. To år senere signerte han en lov som ga den samme beskyttelsen til alle Russlands fremtidige statsoverhoder.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse