Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1879: Den såkalte Zulu-krigen brøt ut i Sør-Afrika. Kampene sto mellom den britiske kolonimakten og Zulu-kongedømmets hær. Under den legendariske krigerkongen Shaka og hans etterfølgere hadde Zulu-folket bygd seg opp til en betydelig militærmakt i det sørlige Afrika. I 1870-årene sto zuluenes rike, med en stående armé på 40.000 soldater, i veien for britenes videre ekspansjon i området. Den britiske invasjonen i Zulu-riket ga støtet til en rekke blodige slag, der den teknologisk underlegne zuluhæren ble meid ned av kolonistene. Zulu-kongedømmet ble endelig oppløst av britene i 1897, og zuluenes land innlemmet i provinsen Natal.

1946: Enver Hoxha proklamerte Folkerepublikken Albania, med seg selv som øverste leder. Hoxhas mål var å gjøre Albania til en kommunistisk mønsterstat uten innflytelse fra de andre kommuniststatene, som han karakteriserte som «revisjonistiske». Under hans ledelse ble Albania en av Europas mest totalitære og isolerte stater. Utenrikspolitisk pleide Hoxha først allianser med Sovjetunionen, men fra slutten av 1950-årene dreide orienteringen hans over mot Kina. I 1968 trådte Albania formelt ut av Warszawapakten. Etter Maos død i 1976 brøt landet også forbindelsene med Kina. Enver Hoxha var Albanias overhode til sin død i 1985, og den statslederen i den kommunistiske Østblokken som satt lengst ved makten.

2007: Skuespilleren og dukkeføreren Birgit Strøm døde i Oslo, 75 år gammel. Strøm var datter av dukketeaterpioneren Julian Strøm og reiste til Praha for å studere figurteater da hun var i begynnelsen av 20-årene. Etter hjemkomsten arbeidet hun ved dukketeatrene ved Folketeateret og senere Oslo Nye. Fra 1971 samlet hun generasjoner av nordmenn foran fjernsynsskjermene med marionettdukken Titten Tei André von Drei, en skikkelse som kom til å sette preg på både barne- og voksenunderholdningen på NRK gjennom 70- og 80-årene. Også bamsen Teodor, introdusert i 1974, var Strøms verk. Birgit Strøm ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 1995.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse