Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1888: 235 mennesker mistet livet da en voldsom snøstorm rammet The Great Plains, præriestatene i det sentrale USA. Samme morgen var en lengre kuldeperiode blitt avløst av rask temperaturstigning. Mange var derfor utendørs for å nyte godværet, som var uvanlig varmt for årstiden. En norskamerikaner i Minnesota fortalte senere at «en mørk og tung vegg» plutselig reiste seg i synsranden om ettermiddagen. Uværet overrasket tusener av mennesker ute i åpent lende, langt fra bygninger som kunne ha gitt dem skjul. Mange av dødsofrene var barn på vei hjem fra grendeskoler i grisgrendte strøk. Flere steder ble det meldt om skolelærerinner som reddet barna ved å jage dem inn i skolehuset da stormen brøt løs. Uværet har gått inn i historien som The Schoolhouse Blizzard.

1954: Norges første prøvesending for fjernsyn gikk av stabelen. Etter noen pinefulle minutter med rullende striper over skjermen, kunne kringkastingssjef Kaare Fostervoll ønske velkommen til den 55 minutter lange prøvesendingen fra et improvisert studio i Tryvannstårnet. Sendingen omfattet bl.a. det første kulturinnslaget i norsk TV-historie, der teatersjef og visesanger Jens Gunderssen satt på en krakk og fremførte sin egen «Vuggevise» til eget gitarakkompagnement. Den historiske sendingen fikk et begrenset publikum, ettersom det i 1954 bare fantes fire TV-apparater i landet. Ett av dem var stilt opp bak et utstillingsvindu på Egertorget i Oslo, der tusener av skuelystne stimlet sammen for å se jomfrusendingen. Først seks og et halvt år senere, i august 1960, ble fjernsynet offisielt åpnet i Norge.

1976: Den britiske kriminalforfatteren Agatha Christie døde i sitt hjem i Oxfordshire, 85 år gammel. Ifølge Wikipedia etterlot hun seg 66 krimromaner, 14 bind med kriminalnoveller, 17 teaterstykker og seks kjærlighetsromaner (de siste utgitt under pseudonymet Mary Westmacott). Christie huskes som mesteren av det skarpsindige detektivmysteriet, som oftest fortalt med et minimum av blodige effekter, men med desto større vekt på den spissfindige intrigen. Hun står oppført i Guinness’ rekordbok som den mestselgende romanforfatteren gjennom alle tider. Blant dem som kunne styre sin begeistring for bøkene hennes var forfatteren Raymond Chandler, som i essayet «The Simple Art of Murder» kritiserte Christies historier for å være formelbaserte og virkelighetsfjerne.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse