Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1637: Titusener av nederlendere ble ruinert da det såkalte tulipankrakket inntraff i Amsterdam. Tulipanen var blitt introdusert i Europa på midten av 1500-tallet. Blomsten ble særlig populær i Nederland, der løkene i første halvdel av 1630-årene nådde astronomiske priser og tiltrakk seg mengder av spekulanter. Mens tulipanmanien var på sitt høydepunkt, kunne alminnelige borgere selge hus og hjem for å kaste seg på bølgen. Da løkprisene plutselig falt, ble verdipapirene knyttet til tulipanomsetningen brått verdiløse. Maleren Rembrandt var blant de mange som led økonomisk skipbrudd. Tulipanmanien i Nederland er senere blitt karakterisert som historiens første finansboble.

1889: Westernlegenden og bandittdronningen Belle Starr ble skutt og drept i Oklahoma. Starr skal ha vært involvert i flere bank- og togrøverier før hun ble leder for en bande som drev med organiserte hestetyverier. En kioskroman fra 1889, der hun ble fremstilt som en «kvinnelig Jesse James», bidro sterkt til hennes berømmelse. Omstendighetene rundt Starrs død er uklare, men en teori går ut på at hun ble skutt av en forsmådd elsker. Etter sin død har Belle Starr levd et fargerikt liv i populærkulturen. Hun har dukket opp i en mengde TV- og spillefilmer, som «Belle Starr» (1941) og «Montana Belle» (1952), der hun portretteres av henholdsvis Gene Tierney og Jane Russell. Selveste Woody Guthrie skrev en egen sang om bandittdronningen.

1972. Iran ble rammet av en voldsom snøstorm. Uværet sto på i en uke og etterlot seg et tre meter tjukt snødekke over de sentrale og nordøstlige delene av landet. Verst var forholdene likevel sør i landet, der det skal ha falt opptil åtte meter snø, samtidig som temperaturen sank til 25 minusgrader. Uværet slo ut elektrisitetsforsyningen og lammet vei- og togtrafikk over praktisk talt hele landet. Iranske myndigheter anslo at så mange som 200 landsbyer var fullstendig begravd i snømassene, i enkelte distrikter var det ingen overlevende. Totalt omkom mer enn 4000 mennesker i katastrofen. Snøstormen i Iran i 1972 var den dødeligste man kjenner til i historien.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse