Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1740: Sveriges nasjonaltrubadur Carl Michael Bellman ble født i Stockholm – ifølge eget utsagn av en mor som hadde 21 barnefødsler under beltet. Bellmans produksjon omfatter alt fra dramatiske dikt til bibelparodier, folkelivsskildringer og drikkeviser. Som hans hovedverker regnes de to diktsyklusene «Fredmans epistlar» (1790) og «Fredmans sånger» (1791). Gjennomgangsfigurer i diktningen hans er bohemer, byoriginaler, prostituerte og andre som befolket det svenske samfunnets randsoner. Melodiene til visene hentet han som regel fra populær samtidsmusikk. Ikke minst Bellmans skildringer av vertshusliv og frivole landturer i Stockholm og omegn er blitt høyt verdsatt av ettertiden.

1932: De tredje olympiske vinterlekene åpnet i Lake Placid. Mildvær og akutt snømangel skapte hodebry for arrangørene, som ikke så annen råd enn å hente snø til hoppbakkene fra fjellene rundt byen. De måtte også tåle sterkt kritikk for at lengdeløpene på skøyter gikk med fellesstart, en vri som lekene i ’32 er alene om i historien. Finnen Clas Thunberg uteble fra konkurransen i protest mot uvesenet. Norges tre gullmedaljer ble vunnet av Birger Ruud (hopp), Johan Grøttumsbråten (kombinert) og Sonja Henie (kunstløp). Nevnes bør også Eddie Eagan, som vant gull i firerbob. Amerikaneren hadde fra før av en olympisk gullmedalje i boksing fra sommerlekene i Antwerpen i 1920. Eagan er fremdeles den eneste i historien som har vunnet gull i både vinter- og sommer-OL, i to ulike disipliner.

1976: Guatemala ble rystet av et jordskjelv som drepte minst 23.000 mennesker. Skjelvet rammet ved tretiden om natten, mens folk flest lå i sengene sine, noe som trolig bidro til de høye dødstallene. Omkring 1,2 millioner mennesker ble hjemløse i katastrofen. Guatemalas president var på det tidspunktet var general Kjell Laugerud (fullt navn Kjell Eugenio Laugerud Garcia). Laugerud var halvt norsk, med far fra Hokksund og mor fra Guatemala. Hans sterkt høyreorienterte militærdiktatur var anklaget fra flere hold for brudd på menneskerettighetene. President Laugerud høstet likevel anerkjennelse for sin håndtering av jordskjelvkatastrofen, da han brøt med regimets tradisjon for ikke å motta nødhjelp fra utlandet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse