Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1914: William S. Burroughs ble født i St. Louis. Han debuterte som forfatter i 1953 med den selvbiografiske romanen «Junkie», der han skildret sitt liv som narkoman og heroinlanger. Seks år senere ga han ut «Naked Lunch». Den hallusinatoriske, løst sammenføyde romanen skulle bli stående som et av hovedverkene fra den amerikanske beatgenerasjonen. Burroughs skal ha gjort sine første erfaringer med morfin i 14-årsalderen og opprettholdt et episk forbruk av rusmidler gjennom mesteparten av livet. På sine eldre dager ble han feiret som en kulthelt. I 1989 dukket han opp som aldrende, narkoman prest i Gus Van Sants film «Drugstore Cowboy». Han samarbeidet også med musikere som Kurt Cobain, Tom Waits og Nick Cave. Burroughs døde i 1997, 83 år gammel.

1958: En 3.400 kilo tung atombombe av typen Mark 15 ble søkk borte utenfor Tybee Island på kysten av Georgia. Bomben var om bord i en amerikansk B-57-maskin som støtte samme med et jagerfly i lufta under en øvelse. Uhellet i drøyt to kilometers høyde var ikke kritisk, men bomben ble likevel løst fra flyet for at den ikke skulle utgjøre en risiko under en eventuell nødlanding. Mannskapet i flyet så bomben treffe havflaten under dem uten å eksplodere. Kildene i det amerikanske forsvaret sprikte i spørsmålet om hvorvidt bomben var utstyrt med en «skarp» tenningsmekanisme. Ikke desto mindre ble det straks satt i gang omfattende søk etter bomben på havbunnen. Letingen var resultatløs, og den bortkomne atombomben ligger fortsatt et sted i Atlanterhavet.

1994: Ku Klux Klan-medlemmet Byron De La Beckwith ble dømt til livsvarig fengsel av en domstol i Mississippi. 74-åringen var tiltalt for å ha skutt og drept den svarte borgerrettsaktivisten Medgar Evers utenfor hans hjem 31 år tidligere, i juni 1963. De La Beckwith ble stilt for retten for drapet to ganger i 1964, begge gangene foran helhvite juryer. Ved begge anledninger unnslapp han dom fordi juryen var delt i skyldspørsmålet. Evers’ enke, Myrlie Evers-Williams, kjempet gjennom tre tiår for å få ektemannens morder dømt. Saken kom for retten på ny i 1994, etter at drapsvåpenet var funnet med gjerningsmannens 31 år gamle fingeravtrykk. Byron De La Beckwith satt fengselet til sin død i 2001.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Klippfiskdagan 2024

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse