Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1970: Det britiske tungrockbandet Deep Purple ga ut albumet «In Rock». Platen var den første med den legendariske Mark II-besetningen og innvarslet det som etter manges mening var Deep Purples storhetstid. Omslaget, en pastisj over presidentmonumentet i Mount Rushmore, viste bandmedlemmenes hoder hogd ut i stein. Blant låtene på platen var klassikerne «Speed King» og «Child In Time». Sistnevnte var en drøyt ti minutter lang hymne som vokste til et voldsomt crescendo og satte vokalist Ian Gillans stemme på store prøver – så store at den i senere år ble utelatt fra konsertrepertoaret. Mark II-besetningen ble oppløst i 1973, men var siden gjenforent to ganger. Endelig sluttstrek for samarbeidet ble satt i 1993, da gitarist og originalmedlem Ritchie Blackmore hoppet av midt under en turné.

1979: En gigantisk oljeutblåsning ble utløst ved oljebrønnen Ixtoc utenfor kysten av Mexico. Ulykken skjedde under boring av et 3000 meter dypt borehull i havbunnen. Det er beregnet at 4000 tonn olje daglig lekket ut i Mexicogolfen mens utblåsningen sto på, og at minst en halv million tonn råolje hadde forurenset hav og strender da den endelig ble stanset i mars 1980. Utslippene gjorde enorm skade på fugleliv og maritimt miljø i området, og desperate tiltak ble satt i verk for å redde stumpene av dyrelivet. Blant annet ble egg fra havskilpadder gravd opp og transportert med fly til andre deler av Mexicogolfen for å hindre total utryddelse. Mexico-utblåsningen i 1979 var den største maritime oljeforurensingskatastrofen i verden til da.

1989: Ayatolla Khomeini døde i Teheran, 86 år gammel. Khomeini hadde vært landets religiøse og politiske overhode siden den islamske revolusjonen i 1979. Han var født i byen Khomein i det vestlige Iran i 1902 og begynte sine studier av Koranen i seksårsalderen. Foruten teologi studerte han gresk filosofi, og han skal ha uttrykt stor aktelse for Platon og Aristoteles. Han var også levende interessert i poesi. Ifølge Wikipedia var Khomeini kjent for sin punktlighet, noe som blant annet kom til uttrykk i at han både sto opp, inntok måltider og gikk til sengs til nøye fastsatte tider. Han var også svært omhyggelig med å følge tradisjonelle islamske renhetspåbud. Khomeini døde etter et elleve dagers sykehusopphold, ifølge samtidige rapporter av prostatakreft. Det er anslått at omkring 2,5 millioner mennesker fulgte båren hans til graven.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse