Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1740: «For å kjenne dyden, må vi først kjenne lasten.» Ordene er representative for filosofien til forfatteren, libertineren og greven Marki de Sade, født 2. juni 1740 i Paris. Sade var uttalt ateist og talsmann for en ekstrem personlig frihet. Som tenker var han et ektefødt barn av 1700-tallets franske materialisme, og verkene hans er en egenartet blanding av radikale filosofiske overveielser og til dels ytterliggående seksuelle fantasier. Navnet hans har gitt opphav til ordet sadisme. Sade var beryktet for sin tøylesløse livsførsel og ble fengslet flere ganger, blant annet mistenkt for mord på prostituerte. Blant historikere er det likevel en utbredt oppfatning at anklagene var fabrikkert av hans politiske motstandere. En av Marki de Sades varme forsvarere i Norge var Jens Bjørneboe, som oversatte hans roman «Justine eller dydens ulykker» til norsk.

1904: Svømmeren og filmskuespilleren Johnny Weissmuller ble født i det daværende Østerrike-Ungarn. I 1920-årene var Weissmuller kjent som en av klodens beste svømmere. Han vant fem gull og én bronse i olympiske leker og 52 gullmedaljer i amerikanske mesterskap. Han satte også 67 verdensrekorder. Weissmuller ble verdensberømt for andre gang gjennom sin rolle som Tarzan i tolv spillefilmer mellom 1932 og 1942. Etter karrieren som Tarzan spilte han inn 13 filmer som Jungle Jim, en eventyrer og jeger som farter omkring i Afrika. Han dukket også opp i jungelfilmer i rollen som seg selv. Likevel forble Tarzan høydepunktet i Weissmullers filmkarriere. I begravelsen hans i 1984 ble et opptak av hans berømte Tarzan-brøl avspilt tre ganger under nedsenkningen av kisten, etter avdødes eget ønske.

1995: Flommen på Østlandet i 1995, også kjent som Vesleofsen, nådde sitt høydepunkt i Glomma. Allerede 31. mai hadde vannstanden i elva passert nivået fra flommen i 1934, som til da var den største på Østlandet i det 20. århundre. I løpet av de neste to døgnene steg vannstanden med ytterligere 70 cm. Årsaken til flommen var store snømengder i fjellet, kombinert med brå temperaturstigning. Ifølge Wikipedia krevde flommen ett menneskeliv og gjorde skade på mer enn 1800 gårdsbruk. 7000 mennesker måtte evakueres fra hjemmene sine. Blant de hardest rammede tettstedene var Tretten i Gudbrandsdalen, der elva Moksa fant et nytt løp gjennom sentrum og rev med seg flere bolighus. Vesleofsen var den største flommen som hadde rammet Østlandet siden den såkalte Storofsen i 1789.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse