Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1912: Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) vedtok regelen om at målmannen bare kan berøre ballen med hendene innenfor sekstenmeteren. Opp gjennom fotballspillets historie har keeperens omgang med ballen vært gjenstand for mye diskusjon. I 1873 kom regelen om at han ikke kunne bære ballen så lenge han lystet over hele banen, og ti år senere ble det bestemt at han bare kunne bære ballen to skritt. Fra 1887 hadde keeperen bare lov til å berøre ballen med hendene på egen banehalvdel. Etter at denne retten ble ytterligere innskrenket til bare å gjelde i straffefeltet, har regelmakerne hatt ulike meninger om hvor lenge (eventuelt hvor langt) målmannen bør ha lov til å bære ballen. I 1931 landet Fifa på fire skritt, mot tidligere to. Bestemmelsen om at keeperen ikke får holde i ballen i mer enn seks sekunder ble innført i 1997. Det er imidlertid få dommere som håndhever regelen.

1960: Paula Hitler døde i Bayern, som den siste gjenlevende i Adolf Hitlers nære familie. Paula var født i 1896 og sju år yngre enn broren. Ifølge hennes eget utsagn var barndommen hennes preget av stadig kjekling med Adolf. Kontakten mellom søsknene opphørte rundt 1. verdenskrig, men ble løselig gjenopptatt i slutten av 1920-årene. Heller ikke i voksen alder fikk Paula et nært forhold til broren. Hun var aldri medlem av nazipartiet, og Hitler skal ha omtalt henne som en «dum gås». Likevel sørget han for at hun mottok en mindre sum i månedlig understøttelse. I et avhør med amerikansk etterretning fortalte hun at hun pleide å treffe broren én gang i året. Etter krigen levde Hitlers søster et stille liv under navnet Paula Wolff. Hun skal helt til det siste ha nektet å tro at broren kunne ha vært ansvarlig for folkemordet på jødene.

1967: David Bowies selvtitulerte debutalbum kom ut i London. Bowie hadde en håndfull singler bak seg som ikke hadde satt spor etter seg på hitlistene, men plateselskapet Decca valgte likevel å gi 20-åringen en sjanse i LP-format. «David Bowie» var sterkt influert av music hall, den tradisjonelle, britiske underholdningsmusikken som også hadde inspirert The Beatles og The Kinks. Til tross for enkelte oppløftende kritikker, bl.a. i Melody Maker og NME, ble albumet en kommersiell fiasko. Opphavsmannen selv omtalte senere albumdebuten som «pinlig». David Bowie skulle komme fryktelig tilbake. I juli 1969 slapp han singelen «Space Oddity», som også ble åpningssporet på hans andre LP. 54 år senere er sangen fortsatt en av Bowies mest populære.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse