Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
31 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1889: 2208 mennesker mistet livet da en demning brast i Pennsylvania. South Fork Dam lå 23 km utenfor byen Johnstown og var reist i 1853. I årenes løp var den flere ganger blitt lappet på for å stanse mindre lekkasjer. Om ettermiddagen 31. mai 1889 revnet demningen etter flere dagers striregn. 14 millioner kubikkmeter vann fosset ned gjennom et trangt dalføre med kurs for Johnstown. Det skal ha gått 57 minutter fra demningen brast til vannmassene traff byen. Praktisk talt hele sentrumsområdet ble vasket vekk av flodbølgen, som var opptil 18 meter høy og holdt en fart på 64 km/t. Omkomne fra katastrofen ble funnet opptil 60 mil unna, den siste så sent som i 1911. Flomkatastrofen i Johnstown var den verste på amerikansk jord i det 19. århundre.

1954: Solobservatoriet på Harestua i Lunner ble offisielt åpnet. Anlegget ble oppført for å avløse det gamle Astronomiske observatorium ved Solli plass i Oslo, som hadde vært i drift siden 1833. Beliggenheten ble valgt ut fra et ønske om at anlegget skulle ligge nær hovedstaden, men samtidig langt nok unna til at lyset fra byen ikke virket forstyrrende på observasjoner av himmellegemer om natten. I begynnelsen ble det nye observatoriet delvis utrustet med materiell som var etterlatt av tyskerne i 1945. Med tiden skulle det bl.a. bli utstyrt med et av verdens største solsteleskoper, anbrakt i et 20 meter høyt tårn. Solobservatoriet på Harestua er det største astronomiske anlegget i Norge. Det ble fredet i 2016.

2002: Senegal slo tittelforsvarer Frankrike 1–0 i åpningskampen under fotball-VM for herrer i Sør-Korea og Japan. Resultatet var ikke bare et av VM-historiens største sjokk, men også begynnelsen på et mareritt for de franske verdensmestrene. Laget skulle gå gjennom gruppespillet uten å score mål og sanket bare ett fattig poeng på de tre kampene mot Senegal, Uruguay og Danmark. Flere forklaringer på den franske miseren ble lansert, som at superstjernen Zinédine Zidane var skadd under mesterskapet og at troppen var i ferd med å eldes. Fasit var uansett at tittelforsvarerne endte sist i sin gruppe og måtte reise hjem fra VM i skam. Frankrike var de første regjerende verdensmestrene som ble slått ut i gruppespillet siden Brasil led samme skjebne i 1966.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse