Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1830: Lyrikeren Emily Dickinson ble født i den lille byen Amherst i Massachusetts. Hun ble boende i hjembyen mesteparten av livet, forble ugift og beskrives som en sky natur som nødig forlot huset. Til gjengjeld levde hun ut sterke pasjoner i ensomhet. Få kjente til at hun skrev, og bare ti av diktene hennes ble publisert i hennes egen levetid. Det vakte derfor stor forundring da det etter hennes død i 1886 viste seg at hun hadde etterlatt nesten 1800 dikt. Emily Dickinson har i dag ry som en av de største lyrikerne i amerikansk litteratur. Den første samlede utgaven av verkene hennes kom i 1955, og i 2013 ble hele den bevarte produksjonen hennes, inkludert notater og uferdige manuskripter, gjort tilgjengelig på nettet gjennom Emily Dickinson Archive.

1909: Svenske Selma Lagerlöf ble den første kvinnen som fikk nobelprisen i litteratur. Utdelingen i 1909 var den niende i rekken, men ettersom prisen var blitt delt mellom to forfattere i 1904, var Lagerlöf den tiende til å motta den. Fremdeles hadde alle prisene gått til europeere. Den første ikke-europeeren til å motta prisen var indiske Rabindranath Tragore i 1913, og det skulle gå nye 17 år før prisen havnet utenfor Europa igjen, da hos amerikaneren Sinclair Lewis (1930). 17 år gikk det også før en kvinnelig forfatter igjen kunne smykke seg med nobelprisen i litteratur. Italienske Grazia Deledda mottok prisen i 1926, som den andre kvinnen i historien. I 1928 ble norske Sigrid Undset den tredje. Det skulle gå ytterligere 95 år før prisen gikk til en nordmann igjen. I 2023 ble Jon Fosse den fjerde norske forfatteren til å motta nobelprisen.

1967: Soulsangeren Otis Redding omkom i en flystyrt i Wisconsin. Bare tre dager tidligere hadde han lagt siste hånd på innspillingen av «(Sittin’ On) The Dock of the Bay», som han hadde skrevet sammen med gitaristen Steve Cropper. Sangen kom ut på singel 8. januar 1968 og gikk til topps på Billboard-lista. Den ble dermed den første posthumt utgitte singelen som toppet den amerikanske hitlista. Sangen ble også belønnet med to Grammy-priser for beste R&B-låt og beste mannlige R&B-vokal. LP-en «Dock of the Bay» kom ut i februar samme år og ble ifølge Wikipedia den største albumsuksessen i Otis Reddings karriere. «(Sittin’ On) The Dock of the Bay» kom på 28. plass på magasinet Rolling Stones liste over de 500 beste sangene gjennom alle tider.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse