Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1718: Karl XII falt under beleiringen av Fredriksten festning i Fredrikshald (det nåværende Halden). Kongen døde momentant da han ble truffet av et prosjektil i tinningen mens han inspiserte skyttergravene utenfor festningen. Dermed gikk også startskuddet for århundrers spekulasjon over hvem som var kongens banemann. For ble kongen truffet av en norsk kule, et svensk vådeskudd, eller en kule fra en svensk snikmorder? Graven hans er blitt åpnet en rekke ganger, men studier av det gapende hullet i svenskekongens kranium har til nå ikke gitt noe entydig svar på gåten. Mange heller likevel til at Karl XII ble truffet av en såkalt kardesk eller drueskudd fra en norsk kanon på Overberget fort, som er det høyeste punktet på festningen.

1885: Hans Jægers roman «Fra Kristiania-Bohêmen» ble beslaglagt av politiet, bare en time etter at den ankom fra trykkeriet. Årsaken var romanens påstått blasfemiske og utuktige innhold. I rettssaken som fulgte ble Jæger idømt 60 dagers fengsel for «blasfemi og krænkelse af blufærdighed og sædelighed». Affæren kostet ham dessuten jobben som stortingsstenograf. Året etter ble Jæger dømt på ny, etter å ha forsøkt å selge et mindre opplag av romanen i Sverige under tittelen «Julefortællinger af H. J.». Også Jægers omsvøpsløse selvbiografi i tre bind, utgitt i årene 1893 til 1903, ble inndratt over hele Norden. Mot slutten av sitt liv skrev Jæger: «Jeg vet ikke hvordan det er at være en slyngel. Men jeg vet hvordan det er at være et rettænkende menneske, og det er forfærdelig.»

2003: En avdød bibliotekar ved det danske nasjonalbiblioteket ble avslørt for boktyverier i stor stil. Virksomheten kom for en dag da biblioteket fikk en telefon fra auksjonshuset Christie’s i London, som hadde fått inn en sjelden bok fra 1500-tallet med et halvt utvisket stempel fra Det Kongelige Bibliotek. Videre undersøkelser viste at lederen for bibliotekets orientalske avdeling i årene 1970 til 1978 hadde rasket med seg 3200 kostbare bøker fra samlingene. Fra 1997 hadde han omsatt bøkene, med hjelp fra bl.a. sin kone, sønn og svigerdatter. De stjålne bøkene skal ha hatt en samlet verdi på mellom 150 og 300 millioner danske kroner. Politiet fant igjen drøyt 1600 av bøkene under en razzia i bibliotekarens hjem. Mannens enke, sønn og svigerdatter ble dømt til fengselsstraffer for heleri. Saken har gått inn i dansk kriminalhistorie som Det store boktyveriet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse