Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1898: Den første av de fryktede «Menneskeeterne i Tsavo» ble skutt i Kenya. I mars samme år hadde et kompani indiske jernbanearbeidere kommet til Tsavo-regionen for å bygge en bru over Tsavo-floden. Gjennom de neste ni månedene ble kompaniets leir terrorisert av det som viste seg å være menneskeetende løver. De to manløse hannløvene slo til om nettene og spredte så stor skrekk at arbeiderne flyktet i hundrevis, og byggingen gikk i stå. Etter en intens jakt ble løvene felt i desember 1898. Den britiske ingeniøren som ledet byggearbeidene, anslo at løvene hadde drept og spist 135 mennesker. Kjemiske undersøkelser av løvenes pels og knokler tyder på at antallet var lavere, men etterlater ingen tvil om at dyrene har ernært seg av menneskekjøtt. De to utstoppede løvene er i dag utstilt i et naturhistorisk museum i Chicago.

1966: Den britiske bluesrock-trioen Cream slapp sitt debutalbum, «Fresh Cream». Bandet besto av Jack Bruce på bass og vokal, Ginger Baker på trommer og Eric Clapton på gitar. Siden alle medlemmene var kjent fra andre sammenhenger fra før (Clapton hadde en bl.a. fortid fra The Yardbirds), er Cream ofte blitt omtalt som tidenes første supergruppe. I løpet av sin korte levetid kom trioen til å gi ut fire album og selge 15 millioner plater. Etter oppløsningen i 1969 markerte de tre seg både som soloartister og som medlemmer av ulike konstellasjoner. I 1992 ga Clapton ut «Unplugged», som med 26 millioner solgte eksemplarer skal være historiens mestselgende livealbum. Jack Bruce døde i 2014, Ginger Baker i 2019. Eric Clapton (78) turnerer fremdeles.

2006: Den svenske astronauten Christer Fuglesang ble den første skandinaven i historien som reiste i verdensrommet. Fuglesang var mannskap da romfergen Discovery tok av fra Kennedy Space Center i Florida, og ble værende i rommet i 12 dager og 20 timer. Svensken var blitt rekruttert som astronaut av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA i 1992. Han gjorde en ny romferd med den samme romfergen i 2009. Etter romfartskarrieren har Fuglesang blant annet skrevet barnebøker med handling fra verdensrommet. Han har også markert seg som en aktiv motstander av alternativmedisin. I 2011 inntok han en kraftig overdose (10 ganger anbefalt dosering) av et homeopatisk sovemiddel for å demonstrere at preparatet var virkningsløst. Fuglesang hevdet etterpå at han var fullstendig upåvirket av overdosen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse