Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1904: Norges første kommersielle grammofonplate ble spilt inn i to av rommene på Grand Hotel i Kristiania. Artisten var den populære barbereren og revyskuespilleren Adolf Østbye, som leste inn monologen «Parodi paa Terje Vigen». Østbye hadde gjort sine første lydinnspillinger på voksruller (fonograf) allerede i 1899. Ifølge Nasjonalbibliotekets lydarkiv ble voksruller og grammofonplater lenge innspilt parallelt, inntil platene vant fram som det enerådende medium på markedet. Den historiske innspillingen på Grand foregikk i regi av Brødrene Johnsen A/S, som bl.a. hadde agentur på plater fra His Masters Voice i Norge. Østbyes «Parodi paa Terje Vigen» er tilgjengelig for streaming og nedlastning fra nettet.

1913: Den belgiske racerkjøreren Camille Jenatzy ble drept i en jaktulykke. I 1899 hadde Jenatzy satt ikke mindre enn tre fartsrekorder på land: først 66 km/t, så 80 km/t, og endelig 105,88 km/t, en bedrift som ga ham status som den første i verden til å bryte 100-kilometersbarrieren med bil. På grunn av den store risikoen ved bilsporten skal Jenatzy flere ganger ha spådd at han kom til å ende sine dager i en Mercedes. Spådommen skulle gå i oppfyllelse, men ikke slik Jenatzy hadde tenkt. Under en jakttur 8. desember 1913 fant belgieren på at han skulle spille jaktkameratene et puss. Han gjemte seg bak en busk og ga seg til å lage dyrelyder, en kunst han tydeligvis hadde talent for. En av kameratene gikk fem på og brente av et skudd som såret Jenatzy dødelig. Han døde om bord i ambulansen – en bil av merket Mercedes.

1980: Beatles-beundreren og amatørfotografen Paul Goresh tok det berømte bildet av John Lennon og hans morder i New York. Goresh hadde fotografert Lennon mange ganger tidligere og hadde ofte stått og ventet på ham utenfor hans hjem på Manhattan. Denne ettermiddagen hadde Goresh selskap av en mann med lang frakk og et eksemplar av Lennon-albumet «Double Fantasy» under armen. Goresh knipset et bilde av Lennon idet han signerte albumet for mannen. Mannen var den mentalt forstyrrede Mark David Chapman. Mindre enn seks timer senere vendte Chapman tilbake til det samme stedet, der han skjøt og drepte Lennon klokken 22.50 lokal tid. 10. desember sto Goresh’ bilde av John Lennon og hans morder på forsiden av avisen New York Daily News.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse