Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1941: «En dato som vil bli husket som en skjenselens dag,» sa president Franklin D. Roosevelt om 7. desember 1941. Årsaken var japanernes overfall på Pearl Harbor, amerikanernes marinebase på Hawaii. I sin følelsesladde tale dagen etter anmodet presidenten Kongressen om å erklære krig mot Japan. Krigserklæringen ble vedtatt av Senatet med 82 mot 0 stemmer, og av Representantenes hus med 388 mot 1. Den ene som stemte imot var pasifisten Jeanette Rankin, som i 1916 var blitt første kvinne i historien til å ta plass i USAs nasjonalforsamling. Rankin måtte tåle sterk kritikk fra kongresskolleger som mente at vedtaket burde være enstemmig. Flere forøkte å overtale henne til å skifte mening, eller i det minste avstå fra å stemme. Men Rankin sto på sitt. Hun sa: «Som kvinne kan jeg ikke dra i krigen, og jeg nekter å sende noen andre dit.»

1946: Den dødeligste hotellbrannen i amerikansk historie brøt ut i Atlanta. Winecoff Hotel i byens sentrum var 15 etasjer høyt, og da en madrass tok fyr i tredje etasje ved tretiden om natten, ble alle som befant seg over brannstedet fanget i en dødsfelle. Av de 304 gjestene som var innsjekket på hotellet, omkom 119. 32 av dem mistet livet da de hoppet ut fra vinduene i panikk eller forsøkte å fire seg ned ved hjelp av sammenknyttede lakener. Noen forsøkte også å hoppe over til nabobygningen, men feilberegnet avstanden og falt i døden. En av hotellgjestene, den 41 år gamle sekretæren Daisy McCumber, hoppet ut fra 11. etasje og overlevde med store skader. En student ved navn Arnold Hardy fotograferte McCumber mens hun var i svevet. Bildet av den fallende kvinnen gikk verden rundt og ble belønnet med Pulitzerprisen.

1972: Historiens sjette og hittil siste bemannede måneferd, Apollo 17, tok av fra John F. Kennedy Space Center i Florida. Under ferden mot månen tok mannskapet det berømte bildet av jordkloden som bærer navnet «The Blue Marble» – den blå klinkekula. Det glassklare fotografiet er tatt fra om lag 45.000 kilometers høye og viser kloden fullt opplyst. Midt på bildet sees det afrikanske kontinentet med Madagaskar, og over Indiahavet skimtes den tropiske syklonen som hadde drept 80 mennesker i India to dager tidligere. «The Blue Marble», som er tatt med et Hasselblad-kamera og et 80 millimeters objektiv fra Zeiss, var det første bildet i historien som viste hele jordkloden. Det skal også være et av verdens mest reproduserte fotografier.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse