Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1349: Innbyggerne i Basel begikk massedrap på byens jødiske befolkning. Jødene var mistenkt for å stå bak utbruddet av Svartedauden, som i løpet av de siste månedene hadde nådd Basel. Ifølge ryktene skulle jødene ha fremkalt sykdommen ved å forgifte byens brønner. Mobben fanget inn ca. 600 voksne personer og brakte dem til en øy i Rhinen, der de ble stengt inne i en stor låvebygning. Deretter ble låven satt fyr på og ofrene brent levende. Etter massakren vedtok borgerne i Basel at jøder skulle være nektet adgang til byen i de neste 200 årene. Forestillingen om at jødene sto bak pesten var utbredt i Europa, og massakren i Basel var én av en lang rekke pogromer i kjølvannet av pestutbruddet. 14. februar 1349 ble minst 900 mennesker brent levende i Strasbourg.

1885: Henrik Ibsens skuespill «Vildanden» ble uroppført på Den Nationale Scene i Bergen. Gunnar Heiberg hadde regien. «Den store Originalitet i selve Sujettet og den overlegne Realisme i Behandlingen virker i forbausende Grad fængslende og gribende,» skrev Bergens Tidende i sin anmeldelse, og fortsatte: «Den samlede Udførelse maa betegnes som i højeste Grad ærefuld for Theatret.» Også Bergensposten var begeistret: «Stykket er gjennemgaaende af betydelig scenisk Virkning, sidste Akt endog af overvældende.» Avisens anmelder fant likevel grunn til å bemerke at den første delen av oppsetningen virket noe stiv: «Hovedrollerne har ligefra Begyndelsen altfor lidt af den lette, jævne og hverdagslige touche fra Livet.»

1913: «Jeg ble født i et hus som min far hadde bygd. Min fødsel om kvelden den 9. januar 1913 falt sammen med et rekordartet kuldeutbrudd i vår hjemby Yorba Linda i California.» Slik begynner Richard Nixon sin selvbiografi «RN: The Memoirs of Richard Nixon», utgitt i 1978. Den forhenværende presidenten skal ha mottatt to en halv million dollar i forskudd fra forlaget for å skrive boka. Utgivelsen vakte stor harme i enkelte kretser, som mente at Nixon godt kunne ha fortalt sin historie gratis under Watergate-høringene i stedet for å kreve 20 dollar for den i bokform. Kritikere av utgivelsen opprettet protestgruppen «Committee to Boycott Nixon’s Memoirs». Aktivistene trykket bl.a. opp T-skjorter med påskriften «Don’t buy books by crooks.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse