Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1697: Studenten Thomas Aikenhead ble den siste i Storbritannia til å henrettes for blasfemi. Aikenhead hadde kalt Bibelen for «Ezras fabler» og karakterisert innholdet i den som «toskeskap, meningsløsheter og selvmotsigelser». Den siste briten som ble fengslet for blasfemi var sosialisten og ateisten John William Gott i 1922. I Norge ble Arnfred Olsen den siste blasfemidømte i 1912, da han fikk 10 kroner i bot for en artikkel i bladet Fritenkeren. Sistemann til å bli tiltalt for blasfemi var forfatteren Arnulf Øverland, som i 1933 måtte møte i retten etter å ha holdt foredraget «Kristendommen – den tiende landeplage» i Det Norske Studentersamfund. Etter frikjennelsen av Øverland var den såkalte blasfemiparagrafen (Straffelovens § 142) sovende inntil 2015, da den ble fjernet fra lovverket.

1946: Elvis Presley fikk sin første gitar i presang til 11-årsdagen. Ifølge legenden hadde Elvis egentlig ønsket seg sykkel eller gevær, men moren Gladys tok ham i stedet med til en jernvarehandel i hjembyen Tupelo og kjøpte en sju dollars gitar til ham av merket Kay. Gladys’ beslutning kom til å forandre musikkhistorien. Kay-gitaren ble Elvis’ faste følgesvenn gjennom ungdomsårene, og det var trolig også den han brukte under de første innspillingene i Sun-studioet. Ifølge Scotty Moore, som var rockekongens faste gitarist gjennom en årrekke, var Elvis ingen virtuos på gitaren. Moore ga ham likevel ros for ypperlig timing og rytmesans. Elvis var ellers kjent for en noe hardhendt spillestil og et stort forbruk av gitarstrenger. Etter hvert som sceneshowet hans ble mer fysisk, brukte han gitaren mest som en rekvisitt.

1958: 14 mennesker mistet livet under en brann i hurtigruteskipet «Erling Jarl». Skipet lå ved kai i Bodø da brannen brøt ut. Under sjøforklaringen kom det fram at brannen hadde oppstått i et lintøyskap på nedre dekk. Det ble holdt for sannsynlig at den var antent av en sigarettglo. Filmopptak av brannen viser en voldsom røykutvikling, og flertallet av de omkomne skal ha dødd av røykforgiftning. 11 av dødsofrene oppholdt seg i salongen, der vindusrutene var for solide til at de desperate passasjerene klarte å knuse dem. Ifølge Avisa Nordland var brannen den verste skipskatastrofen som har rammet Bodø i fredstid. Ulykken på «Erling Jarl» førte til at brannsikkerheten ombord på hurtigruteskipene ble opprustet med blant annet brannhemmende lugarer og bedre nødutganger.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse